felsőoktatás

2020.07.27. 07:00

Pezsgővel várták a pontokat

Nagy volt az öröm, amikor a diákok megtudták, hogy felvették őket a választott képzésre.

Hegyi Erika

Az általunk megkérdezett diákok felvételi pontjaik alapján számítottak arra, hogy felveszik őket a választott egyetemre, de azért mégis nagy izgalommal várták csütörtök este a 8 órát. Ekkor váltak ugyanis nyilvánossá, hogy melyik egyetem melyik szakára hány ponttal lehetett bejutni.

Tóth Lili, aki a Herman Ottó Gimnáziumban érettségizett, épp a Dunakanyarban nyaral a családjával. Délután a szigetmonostori sarki boltban vásároltak egy üveg pezsgőt, hogy legyen mivel koccintaniuk este.

Tóth Lili

– Eljött a nyolc óra, vártam az SMS-t, de csak öt perc múlva érkezett meg. Az állt benne, hogy felvételt nyertem a Semmelweis Egyetem általános orvosi képzésére. Aztán jöttek a hírek a barátaimtól is, mindenki írt mindenkinek. Gratuláltunk egymásnak. Aztán írtak a nagyszüleim. Nagy volt az öröm. Természetesen a pezsgő is durrant, bár azért sejtettem, hogy felvesznek. Az általános orvosira ugyanis 425 pont kellett, nekem pedig 464 volt – mesélte boldogan Lili.

Azzal folytatta, hogy tulajdonképpen januárban találta ki az orvosit. Nagyon szereti a természettudományokat, és érdekli a kutatás, a felfedezés. Ezért nem a gyógyításban, hanem inkább a kutatásban szeretne majd komoly szerepet vállalni.

Hozzátette: azt hallotta, hogy az orvosi karok közül a budapesti a legjobb, ezért jelentkezett oda, de egyébként is imádja a nagyvárosi életet.

Meglepetés volt

Az idén érettségizett és felvételizett Erős Patrik is, akit olvasóink jól ismerhetnek, hiszen ifjúsági Európa-bajnok kajakosunk és világbajnoki ezüstérmesünk. Ő Tiszaújvárosban lakik, de a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba járt ebben a tanévben.

– Mivel nem számítottam arra, hogy az általam megjelölt első helyre felvesznek, úgy készültem, hogy a Miskolci Egyetemen fogok továbbtanulni. Nagyon meglepődtem, amikor csütörtök este kiderült, hogy elég volt a pontom a Budapesti Gazdasági Egyetemre. Végül szeptembertől ott kezdem a tanulmányaimat. A családom is csodálkozott, mert mindenkinek azt mondtam, hogy valószínűleg Miskolcra lesz elég a pontom. Budapestre 400 pont kellett, nekem pedig 402 volt a gazdálkodási és menedzsment szakra.

Erős Patrik

– Most az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Mert ugyan felvettek Budapestre, de a barátnőm Tiszaújvárosban lakik. A főváros egyébként nem lesz számomra szokatlan, hiszen éltem már ott, és a sport terén is sok lehetőséget ad.

Szalonnasütésen

Rem Soma a Herman Ottó Gimnázium diákja volt, és az egyik osztálytársa szalonnasütést rendezett Miskolcon, hogy közösen várják este a pontokat. Tizenheten izgultak együtt.

Rem Soma

És óriási volt az öröm, hiszen mindannyiukat felvették. Természetesen a pezsgős koccintás itt sem maradhatott el, majd a feszültség elmúltával önfeledten folytatódhatott a buli.

Nem idegen a főváros

– Tulajdonképpen nem izgultam túlságosan, mert a pontszámaim alapján valószínű volt, hogy bekerülök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök szakára. Ide 433 pont kellett, nekem pedig 474 volt. Azonban megnéztem az előző évek pontszámait is, és láttam, hogy tavaly 444 volt a ponthatár, azelőtt pedig 451. És mindig történhet olyasmi, hogy egy-egy szakon megemelik a pontszámokat. Ezért volt bennem egy kis feszültség – mesélte Soma. Hozzátette: nem lesz számára idegen a fővárosi élet, hiszen a nővére már régen ott lakik, és várja azt is, hogy önállóbb életet kezdhessen.

Tóth István

Pár barátjával a miskolci Szinva teraszon várta a fontos pontokat Tóth István. A volt zrínyis diák annak ellenére sem érezte magát teljesen magabiztosnak, hogy tudta, a 463 pontja elég lesz a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának gazdálkodási és menedzsment szakára.

– Kizárásos alapon választottam a gazdasági pályát. A természettudományos tárgyakat nem kedvelem túlságosan. A mérnökin gondolkodtam. De úgy érzem, hogy a mérnökök élete nagyon elmegy a gépek felé. A gazdaságtudományok viszont egyesítik a reál és a humán oldalt. Az is tetszik, hogyha elvégzem az alapképzést, bármelyik gazdasági szakon folytathatom a mesterképzést – mondta István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában