tömegközlekedés

2020.07.09. 15:30

Olvassa le a telefonjával a matricát, és már utazhat is

Felragasztják a QR-kódot a Volánbusz járataira, ezzel segítik a jegyek gyors ellenőrzését.

Pap Gyula

Forrás: Volánbusz

Gyorsabb és egyszerűbb lesz 2020. augusztus 1-jétől a Volánbusz valamennyi járatán a Közlekedési Mobiljegy applikációban megváltott menetjegyek, bérletek ellenőrzésének módja az erre szolgáló QR-kód-leolvasással. A kódot tartalmazó matricákat folyamatosan helyezik ki az autóbuszokra, így a szolgáltatás egyre több járaton válik elérhetővé a következő hetekben a Borsod Volán járatain is – tájékoztatott a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A mobiljegyek és -bérletek népszerűsége folyamatosan nő, egyre többen választják ezt a vásárlási formát – tették hozzá.

Mobiltelefonnal

Nem csoda: ez praktikus annak, akinek van hozzá megfelelő eszköze. A közlekedési társaság által a busz oldalán elhelyezett QR-kódot tartalmazó matricákat a Közlekedési Mobiljeggyel utazóknak le kell olvasniuk mobilkészülékükkel. A menetjegy vagy bérlet már felszállás előtt érvényesíthető. Az utas a kódot beolvassa az applikációban, majd az autóbusz-vezetőnek bemutatja a képernyőn megjelenő, mozgó ábrát tartalmazó jegyképet. Így a jegyellenőrzés csak egy pillanatot vesz igénybe. A pontkódos érvényesítés a Közlekedési Mobiljegy vásárlására szolgáló valamennyi applikációban (Nemzeti Mobilfizetési Zrt., Simple by OTP, VoxPay) elérhető. A beolvasás után az applikáció már érvénytelennek tünteti fel a menetjegyet, így ugyanazon menetjegy többszöri leolvasása és illetéktelen felhasználása nem lehetséges.

Működő rendszerről van szó, ezt a miskolciak már tudhatják: a közlekedési mobiljegy vásárlást idén márciusban elindította az MVK Zrt. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együttműködésben. A szolgáltatás a kedvező tapasztalatok után számos új díjtermékkel bővült az elmúlt hónapokban.

A mobiljegyes értékesítés hónapról hónapra dinamikusan nő, júniusban közel 10 000 jegyet és bérletet vásároltak az utasok mobiljegy formában. A QR-kódos mobiljegy-érvényesítés július 1-jén lépett életbe Miskolcon.

Az MVK jelezte: az utasok egy része már használja is. Akinek segítségre van szüksége, a járművezetőktől és jegyellenőröktől megkapja ezt.

(A borítóképen: Okostelefonnal még könnyebbé válik az utazás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában