új élet

2020.07.03. 17:30

Lehetőséget kaptak az újrakezdésre

Önálló életet kezdhet 10 hajléktalan, erre az elmúlt két évben készítették fel őket.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A mintaprogramban részt vevők két évvel ezelőtt kezdhettek önálló életet a Hajléktalanokat Gondozó Központ szakmai és anyagi támogatásának segítségével.

– Nagyon fontos volt, hogy a kiválasztottak rendelkezzenek munkahellyel vagy legyen számukra prioritás a munkavállalás – kezdte Duberné Dunaveczki Éva, a miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője, aki Rétiné Pap Edit – az egyik gondozott – társaságában fogadta az Észak-Magyarország munkatársait, a már pár nappal ezelőtt átvett önkormányzati bérleményben.

Bizonyították rátermettségüket

– Azok, akik két évvel ezelőtt részesülhettek albérlettámogatásban, bizonyították nekünk rátermettségüket, hiszen stabil munkahellyel rendelkeznek, tudnak takarékoskodni, betartották az együttélés szabályait, illetve képezték magukat – tájékoztatott az intézményvezető. – A nők szakács-, a férfiak péktanfolyamok elvégzésével szerezhettek szakmát.

Ez idő alatt is részesültek utazási, étkezési, fogászati ellátásban. Bár az emberekben él egy sztereotípia a hajléktalan szó hallatán, azonban nagyon sokan önhibájukon kívül esnek ebbe az állapotba. Közülük is van, akinek megfelel az intézményi ellátás, de van, aki szeretne beilleszkedni újra a társadalomba. A kétéves program lejárta után a gondozóközpont nem tudta már őket támogatni. Ezek után kerestük fel az önkormányzatot, ahol sikerült öt önkormányzati bérleményhez jutnunk öt éves használati időre.

Továbbra is segítenek

– Továbbra is folyamatos lesz a szociális együttműködés, ha az élet bármely területén megakadnak, mi igyekszünk a rászorulókat átlendíteni a problémákon – tette hozzá Duberné Dunaveczki Éva. – Az együttműködési megállapodás aláírása mellett havi rendszerességgel fogjuk figyelni a különélők életének alakulását. Ha valamelyiküknél azt érzékeljük, hogy az önfenntartó életmód nem működik, sajnos ki kell emelnünk a programból, és kell keresnünk a helyére

a korábban említett feltételeknek megfelelő személyt. Bár tudjuk, hogy sokan várnak erre a lehetőségre, és őszintén reméljük, hogy senkit nem kell megfosztanunk

az önállóságától.

Jelentős mérföldkő

Az Avason található öt darab lakás teljes körű felújítását a központ diplomás szociális dolgozói végezték.

– Ezt vállalnunk kellett, hiszen csak így van értelme az elmúlt két év felkészítő munkájának. Most jön majd a fokozatos távolodás időszaka, amikor a kollégáink bár jelen vannak és kísérik a klienseket az önálló élet útján, mégis nagyobb távolságból, mint eddig. Mi bízunk a gondozottakban, mert tudjuk, hogy kemény munkát végeztek azért, hogy a társadalom újra el- és befogadja őket – mesélte Grubert Roland, a Vöröskereszt megyei igazgatója.

Rétiné Pap Edit csillogó szemekkel vezette körbe az Észak-Magyarország munkatársait a frissen felújított lakásban, körülbelül egy héttel ezelőtt tudták meg párjával, hogy megkapták ezt a lehetőséget.

– A program előtt nem volt stabil lakhelyünk, így ez mindenképp egy fontos mérföldkő az életünkben. Nagyon hálásak vagyunk a Vöröskereszt szervezetének a támogatásért, sokat jelent nekünk, hogy motiváltak és bíztak bennünk – mondta Rétiné Pap Edit.

(A borítóképen: Duberné Dunaveczki Éva (balra) és Rétiné Pap Edit)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában