ingyen tankönyv

2020.07.13. 13:00

Könnyebb a tanévkezdés

Az idén se az általános, se a középiskolásoknak nem kell már fizetniük a tankönyvekért.

Hegyi Erika

Megérkeztek az új tanévhez szükséges tankönyvek a Siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolába

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Löfler Péter

Zsuzsanna háromgyermekes édesanya. Kérte, teljes nevét ne írjuk meg, de azt elmesélte, óriási segítség a családjuk számára, hogy nem kell a tankönyvekért fizetniük. Nekik akkor sem kellett, amikor nem volt minden évfolyamnak ingyenes, mivel nagycsaládosok.

– De jól emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyire nehéz volt a szüleim számára a tanévkezdés. Mi is hárman voltunk testvérek, és bizony nem csekély összeget kellett befizetni év elején a könyvekért. Augusztus végén van a szülinapom, és édesanyám mindig azt mondta, hogy nekem a tanszerek és a tankönyvek a szülinapi ajándékaim. Mit mondjak? Nem voltam túl boldog. De megértettem, hogy ajándékra már nincs pénz – meséli Zsuzsanna.

Mindenkinek ingyen

Idén szeptembertől minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket. Eddig a tankönyv­ellátás az 1–9. évfolyamon volt ingyenes, de a köznevelési törvény módosítása értelmében most már egyik évfolyamnak sem kell fizetnie.

A tankönyveket érintő szabályokról Palágyi István, a Miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola tankönyvfelelőse elmondta: az Oktatási Hivatal hivatalos tankönyvlistájáról választhatnak a pedagógusok könyveket. Ezen körülbelül 3200 kötet szerepel, de a Miskolci Tankerületi Központ ezt 1600-ra csökkentette. Hivatalosan a pedagógusok nem kérhetik a szülőket, hogy vegyenek meg egy-egy, a listán nem szereplő tankönyvet, de azért némely iskolában ez előfordul. Az állami iskolák tankönyvrendeléseit a tankerületek megvizsgálták és jóváhagyták. Egyes évfolyamokon az új Nemzeti alaptanterv miatt új, átdolgozott könyveket kapnak a diákok.

– A tankönyvek az iskolai könyvtár állományába kerülnek, kivéve az első és második évfolyamot, hiszen a kicsik még nem tudnak vigyázni rá, sokszor rajzolni, színezni is kell a kötetbe. A munkafüzetek sem kerülnek a könyvtárba, abba is dolgoznak a gyerekek – sorolta Palágyi István. Hozzátette: a legtöbb szülő örül az ingyenes tankönyveknek.

Hat raklapnyi könyv

Sóczó Kinga gimnáziumi tankönyvfelelős és könyvtáros jelezte, az ő iskolájukba hat raklapnyi tankönyv érkezik augusztus elején, ami 6–8 ezer könyvet jelent. A szám az átdolgozott, új könyvek miatt ilyen magas. Ezeket mind bevételezik a könyvtárba, a régieket leselejtezik. Hatalmas munka, de az iskola diákjai közösségi szolgálat keretében segítenek.

– Év végén van, aki teljesen érintetlenül hozza vissza a tankönyveit, mert nem használja, mások aláhúzgálják, kiemelik benne a fontos részeket. Mondjuk nekik, ezt ne tegyék, de sokan csak így tudnak tanulni – mondta a tankönyvfelelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában