Interjú: Kiss Jánossal

2020.07.04. 15:30

Biztos pont a 12,7 milliárd Miskolctapolca jövőjében

Decemberre készül el a 12,7 milliárdból épülő, európai színvonalú új fürdő Miskolctapolcán. Interjú: Kiss Jánossal, a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossal.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A Modern városok program keretében 12,7 milliárd forintért épül meg az év végére Miskolctapolcán az az élményfürdő-komplexum, amely hatalmas lökést adhat a város idegenforgalmának, a beruházás révén pedig Miskolc felkerül az európai fürdőturizmus térképére. Sőt a kontinens legszínvonalasabb, legkorszerűbb fürdőinek egyikével fog rendelkezni. A kormány kiemelten fontosnak tartja a projektet, ezért márciusban Kiss Jánost, Miskolc Megyei Jogú Város korábbi alpolgármesterét nevezte ki a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosnak. Tevékenységei közé tartozik a fejlesztéssel összefüggő feladatok koordinációja, a költségvetési források biztosítását szolgáló döntések előkészítése és végrehajtása. Munkája során a miniszterelnöki biztos együttműködik a turizmusért felelős miniszterrel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is. A fürdőfejlesztés helyzetéről Kiss Jánossal beszélgettünk.

Április 15-ével nevezte ki önt a miniszterelnök az új tapolcai fürdőfejlesztés miniszterelnöki biztosává. Először is azt kérdezzük a biztostól, hogy milyen lesz ez a fürdő.

Nagyon jó a szóhasználat a kérdésben. Ugyanis mi miskolciak már megszoktuk, hogy ha Tapolca szóba kerül, akkor automatikusan a strand szót használjuk. Márpedig ami most épül Tapolcán, az már egy új kategória. Nem strand, hanem valóban fürdő. A szóhasználat egyben jelképez egy fejlődési utat is, hiszen a Tapolca szó egyes nyelvészek szerint szláv eredetű, és meleg vizű forrást jelent. És ha így van, akkor a forrást követte egy strand, most pedig követni fogja egy fürdő.

Mégis mi a különbség a kettő között?

Alapvetően a strand nyári műfaj, három hónapig élvezhető igazán. Ez az új létesítmény azonban egy fedett, négy évszakos élményfürdő lesz, sok-sok medencével, élmény elemekkel, egész különleges csúszdaparkkal a kicsiknek és persze a nagyoknak is.

A tervek szerint az év végéig át kell adni a közönség számára a fürdőkomplexumot. Feszítettnek tűnik a tempó.

Rendszeresen jelen vagyok az építkezésen, és folyamatosan tartom a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik a projekt lebonyolításában szerepet játszanak. Sem az önkormányzat, sem a kivitelező nem jelzett eddig fennakadást. Azt látjuk, hogy ütemesen folyik a munka, a kivitelező szerint tartható lesz a decemberi átadás. Minőségi kifogások sem merültek fel, a közelmúltban találkoztunk például Wolfgang Vanek bécsi építésszel, aki tervezte a fürdőt, és aki Ausztriában is elismert fürdőspecialista, az építkezéssel ő is elégedett volt.

Miért éri meg felépíteni egy ilyen fürdőkomplexumot? Milyen előnyei származnak Miskolcnak ebből?

Ma még el sem tudjuk képzelni a hatásokat. Gondoljunk csak bele, Miskolc volt az egyetlen olyan komoly turisztikai célpont Magyarországon, amelynek nem volt korszerű fürdője. Azzal, hogy a kormány közel tizenhárom milliárd forintot adott Miskolcnak, megteremtette egy történelmi ugrás lehetőségét. Hiszen, még egyszer hangsúlyozom, a tapolcai fürdőszezont valódi négy évszakos szezonná tudja ez a fejlesztés átalakítani. Ez pedig azt jelenti, hogy a turisztikai térképeken Miskolc sokkal láthatóbb lesz, több lesz a vendég, több pénzt költenek, többet profitálnak a miskolci vállalkozások. És persze nem utolsó szempont, hogy a miskolci családoknak nem kell elutazni, ha fürdőzni akarnak egy jót a nyári szezonon kívül is.

Maga az építkezés tehát jól halad. Van valamiben lemaradás?

Jelenlegi tudásunk szerint tehát decemberre elkészül a beruházás. Az építkezésen túl azonban sok más teendő is van, amelyet párhuzamosan végre kell hajtani, hogy valóban át lehessen adni a fürdőt a közönségnek. Ilyen például az üzemeltető kiválasztása, ami önkormányzati feladat. Egy profi fürdőbe profi személyzet való, megfelelő létszámmal, szakmai gyakorlattal. Egyelőre az új fürdőnek nincs kiválasztott üzemeltetője, ennek okán nincs marketingje sem. Pedig a vendégek, főleg a külföldiek csak akkor fognak idelátogatni, ha az értékesítési, hirdetési folyamatok beindulnak. De erről is beszélgettünk már az önkormányzattal, remélem, hogy a nyáron felgyorsulnak a folyamatok.

Az ilyen fürdőkomplexumhoz általában szorosan illeszkedik egy kiemelt szálláshely is. Lesz vezérszállodája a miskolctapolcai fürdőnek?

Valóban, az ilyen fejlesztéseknél teljesen megszokott, hogy a beruházás közelében épül egy úgynevezett vezérszálloda azoknak a vendégeknek, akik fürdőköpenyben, papucsban szeretnének átsétálni a fürdőbe. A szállodafejlesztési terület itt is rendelkezésre áll, az előző önkormányzat kiírt erre egy értékesítési pályázatot, ezt egyelőre a jelenlegi városvezetés még nem zárta le. Azt gondolom, hogy a pályázatot vagy le kellene zárni, vagy ha az valamiért nem megy, akkor újat kellene kiírni. Ha ugyanis lenne szállodafejlesztés, az az üzemeltetésre is pozitív hatást tudna gyakorolni. Abban bízom, hogy itt is lesz előrelépés valamilyen irányban.

A várható meglepetések közül elárulna valamit?

Legyen mondjuk a virtuális valóság vízicsúszda, ami ebben a műfajban az első lesz Magyarországon. A felnőtteknek talán kicsit bonyolult a név, de a gyerekek tudják, miről van szó, és imádni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában