Nem tréfa!

2020.06.11. 19:00

Valaki medvét kiáltott

Rejtélyes plakátokon figyelmeztette valaki medve jelenlétére a falubelieket.

Bájer Máté

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Két éve már, hogy a miskolci medvelátogatásról készült felvételek bejárták az internetet. Június közepén készültek az országos sajtóban is elterjedt képkockák: egy autóból rögzítették a József Attila utcán.

Plakátokkal figyelmeztetett

„A szakemberek azt kérik, ha valaki medvét lát a Sajó mentén, értesítse a természetvédelmi őröket” – írta akkor közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A protokoll azóta sem változott; célja elkerülni a téves információk okozta pánikhangulatot. A miskolci észlelést ugyanis számos olyan eset követte, amely során valaki medvét vélt látni, vagy olyan nyomokat talált, amit a legnagyobb testű hazai ragadozóhoz kötött – mint később kiderült, legtöbbször tévesen. A Bükki Nemzeti Park szakértői szerint a legtöbb ilyen észlelés hamisnak bizonyul: vaddisznót vagy nagyobb kutyát azonosítanak medveként.

Bükkaranyos területén rejtélyes plakátok jelentek meg nemrégiben, amik medve jelenlétére hívták fel a helyiek figyelmét. Arra, hogy ki ragasztotta ki a figyelmeztetést, még mindig nem derült fény.

– A közmunkások szóltak egyik reggel, hogy látták kiragasztva a plakátokat – körvonalazta az esetet Nagy Lajos, a település polgármestere. – Az állt rajtuk, hogy valaki medvét látott a nagy réten.

Bükkaranyos első embere szerint nem rosszindulatú tréfáról van szó, hanem jó szándékú figyelmeztetésről, azonban a módszert nem tartja célravezetőnek.

– Ha tényleg előfordul ilyesmi, akkor mindenekelőtt értesíteni kell a megfelelő hatóságokat. A plakáton az is szerepelt, hogy a rendőrség kijön, és befogja majd a medvét, ami nem felel meg a valóságnak. Senki nem fogja be az állatot ilyen helyzetben, legfeljebb azt biztosítják, hogy békében elvonuljon.

Nem találtak nyomokat

Az esetet követően Nagy Lajos felhívta a Bükki Nemzeti Park munkatársait, akik leellenőrizték az említett területet, de nem találtak medvére utaló nyomot. A polgármester szerint a környékről nem érkezett más hivatalos bejelentés a nemzeti park felé. Azt azért hozzátette, teljesen nem lehet kizárni, hogy valós észlelésről volt szó, hiszen ezek az állatok már folyamatosan jelen vannak a Bükk hegység területén, és naponta akár 50-60 kilométert is vándorolhatnak.

Sokan látták

– Nem tudjuk pontosan, mi történhetett, de se nyomok, sem más beszámolók nem erősítik meg a plakátok tartalmát. Valószínű, téves észlelés állhat a dolgok mögött.

A plakátok azonban nem kerülték el a bükkaranyosiak figyelmét.

– Nem sokkal azután, hogy kikerültek a figyelmeztetések, mi is kaptunk a polgármesteri hivatalban aggódó telefonokat. A falubeliek érdeklődtek, hogy igaz-e a hír, kiengedhetik-e a gyerekeket a játszótérre. Szerettük volna megnyugtatni a kedélyeket, ezért is fordultunk azonnal az illetékes hatóságokhoz.

(A borítóképen: Nem találták nyomát medvének a környéken)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában