horgászverseny

2020.06.28. 15:00

Több száz kiló halat fogtak

A zivataros időjárás ellenére is szép össze­fogás született a Varbói-­tavon.

Bájer Máté

Forrás: Olvasónk küldte

A veszélyhelyzet időszakában a horgászat sokaknak jelentett mentsvárat: a természethez menekültek a bezártság elől – persze szabályozott körülmények között. Pecázni lehetett, de szigorúan a vonatkozó rendelkezések szerint, megtartva a kellő szociális távolságot. Így az olyan betervezett rendezvényeket, mint amilyenek például a horgászversenyek, el kellett halasztani. Az enyhülést követően azonban újra kinyílt a világ a horgászsport előtt is.

Három napon át

A Varbói-tó nem csupán a Pitypalatty-völgy egyik legvonzóbb látványossága, de a halállományáról is ismert a horgászok körében. Ezen a vízen rendezték meg június 19 és 21. között a megye egyik legelső horgászsporteseményét, az I. Non-Stop Páros Kupát. A 48 órás ponty- és amurfogó horgászversenyen 24 csapat vett részt – ez is jól mutatja, mennyire népszerű ez a sport a megyénkben is. A szervező az edelényi horgászbolt volt, amelynek képviseletében Kovács József mesélt lapunknak a három napot felölelő megmérettetésről.

– Az időjárás nem volt kegyes, sok eső esett, de így is színvonalas, pörgős verseny kerekedett, szép halakkal. Köszönjük Varbó település polgármesterének, Czakó Norbertnek, hogy biztosította rendezvényünk színhelyéül ezt a gyönyörű környezetben található víztározót.

Háromfős csapatok viaskodtak: két horgász és egy segítő alkotott egy teamet. Négy botot használhatott egyszerre minden csapat, botonként egy horoggal. Bojlis és feederes technikákat alkalmazhattak a versenyzők. Súlyhatár nem volt, minden halat lemértek, majd visszaengedtek a tóba.

Miután kihúzták a horgászállásokat, kezdődött a verseny. A helyezésért járó trófeák mellett a legeredményesebben pecázók értékes ajándékcsomagokat vihettek haza. A harmadik helyen végül a Non-Stop Horgászbolt csapata végzett 12 darab kifogott hallal és 34,52 kilogrammos összfogással. A második helyet a II. Görömböly Team csípte el 54,43 kilogrammal, ehhez 21 halat kellett a szákba terelniük. A győztesnek járó kupát a Varga–Oláh Team zsebelhette be: 66,83 kilo­grammot nyomott összesen az a 24 darab hal, amit kifogtak. A versenyzők háromnapos összfogása 398 kiló volt. A lemért halak átlagosan 2,9 kilogrammosak voltak.

– Régen nem volt verseny ezen a víztározón, így a halaknak új lehetett az a mennyiségű etetőanyag, ami a 48 óra folyamán a vízbe került – ez látszott talán a kapókedven –, de minden körülmény ellenére nagyon szépnek mondható a kifogott összsúly – fogalmazott Kovács József.

A győztes csapatból Varga Istvánnal, Hangács község polgármesterével beszélgettünk a három nap tapasztalatairól.

– Az egyik volt kollégámmal, Oláh Bélával és a fiával, Oláh Tamással alkottunk egy csapatot. Három feeder bottal és egy bojlis készséggel próbálkoztunk. A bojlira nem jöttek a halak, ezért választottuk inkább a finomabb szerelékes horgászatot: vékonyabb zsinór, kisebb horog. Bíztunk az etetésben is. A jó etetőanyag odavonzza a halat, ami a felhőben táplálkozva könnyebben beszívja a csalit is.

Varga István elmondta azt is, hogy a verseny során az édes csalik bizonyultak kapósabbnak: nekik a mézes íz hozta a legnagyobb sikert.

(A borítóképen: A horgászverseny résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában