Legszebb fák

2020.06.08. 15:00

Óriásfák között élünk – egyikük táblát is kap

Megyénkben több fa van, amelynek nem kevesebb mint 4-5 méter a törzskörmérete.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Bálványfa, bükk, kőris, juhar, jegenyefenyő, nyír vagy gyertyán is szerepel azok között a fajok között, amelyek óriásnak számítanak megyénkben.

A Magyarország legnagyobb fáiról szóló internetes oldalon található adatok alapján állíthatjuk fel a ranglistát. Ennek alapján a megyénk több településén is nőttek „óriások”.

A legnagyobb jegenyefenyő Füzérradványon található, és úgy tartják, hogy 408 centiméter a törzskörmérete. A legnagyobb juhar Szentléleken nőtt, 455 centiméteres körmérettel.

A hétméteres füzérradványi platán Fotó: Magyarország legnagyobb fái

Szép számmal szerepelnek bükkfák a listán – öt méter feletti körfogattal. Nőtt belőlük többek között Kisgyőrben, Kishután, Bükkszentkereszten.

Fotó: Magyarország legnagyobb fái

A legnagyobb

A legnagyobb fa cím pedig alig két centiméteren múlhat: Füzéren található egy 593 centiméteres égerfa, Csobádon pedig egy 595 centiméteres kőris.

Miskolc egyik büszkesége a kétszáz éves hatalmas nyárfa a Bulgárföldön, amelyre a fát bemutató tájékoztató táblákat is hétfőn helyezik majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában