idősek

2020.06.27. 12:30

Egészséges tévénézés

Kutatás vizsgálta, hogy többek között az idősek mennyire figyelnek oda a szemük egészségére televízió vásárlásakor.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A magyar családok életében központi szerepet játszik a televízió, naponta több mint négy órát töltenek a képernyők előtt. Különösen igaz ez a kevesebbet mozgó idősebb korosztályra, ahol ez az időtartam sokszor meghosszabbodik.

Sok és még több idő

A karanténidőszakban talán még inkább meghatározó kikapcsolódási formává lépett elő a tévézés, amely hatással lehet a szem egészségére is.

Egy friss hazai kutatás vizsgálta, hogy mennyire tudatosak a televíziónézők a szemük állapotával kapcsolatban. Ennek kapcsán az Ország Szeme kampány hívja fel a figyelmet az átgondolt televízióválasztásra, az új technológiai megoldások és a nagy felbontású televíziók előnyeire – olvasható a kutatást végző cég közleményében.

Ennek kapcsán kérdeztük televíziózási szokásaikról az időseket.

– Ahogy a nyugdíjasok általában, én is szeretek tévét nézni napi rendszerességgel, de inkább csak egy-két órát töltök a televízió előtt, mert szívesen megyek ide-oda – fejtette ki Czimmer Sándorné Zsuzsanna. – Mindkét szememet szürke hályoggal műtötték, azóta teljesen jól látok. Úgy érzem, hogy a televíziózás sem ront ezen. A hálószobámban egy legalább tizenöt éves régi típusú készülék áll, a nappalimban pedig egy LCD. A laptévét kedvelem inkább, mert jobb a hangszíne, de este nem nézem, mert ha lefekszem, akkor elalszom rajta, még ha érdekel is a műsor. Reggel, amikor felébredek, megnézem a helyi és az országos hírműsorokat. Néha dühöngök, máskor pedig jó kedvem lesz tőle.

A régihez szemüveg kellett

Egy 91 éves bácsinak a tévénézés a fő szórakozása, mert nem igazán tud már kimozdulni.

– Jellemzően a tévé előtt töltöm a délelőttöt, és mindent megnézek, ami érdekes – nyilatkozta Paksi László. – Különösen a zenei műsorokat, a filmeket és a sportot kedvelem. A vízilabdázó Benedek Tibor halála most nagyon megdöbbentett, sajnálom és katasztrófának tartom. Aktívan körülbelül öt-hat órát tévézek naponta. A fiam lecserélte a régi készülékemet egy nagyobb LCD-re. A korábbihoz szemüveg kellett, de ezt még három méter távolságból is látom, így biztosan nem bántja a szememet.

– Általában híradót és romantikus filmeket nézek egy fiatal lány rokonommal, aki most nálam lakik. A szolgáltatónál, ahol előfizettem, lehetőség volt digitális filmfelvevő boxot vásárolni, amire rögzítem azokat a filmeket, amelyeket szívesen megnéznék, de túl későn vannak – fűzte hozzá Szabó Ervinné. – Ez azért jó, mert ha este 9 után nézek tévét, akkor már nem tudok elaludni. Egy ideje lapos készüléket használok, amivel maximálisan elégedett vagyok, mert sokkal jobb a felbontása, mint a réginek. Sosem szokott fájni a szemem, pedig korábban szürke hályog is volt rajta.

Tudatos vásárlók

A szépkorúak között kevesen kapcsolják be az okostelevíziók szemkímélő beállításait.

„Szemünk épségét alapvetően befolyásolja a televízió minősége – mondta el Joó Anna, az Ország Szeme kampány optometristája. – Minél nagyobb a képernyő felbontása, annál kevésbé fárad el a szem tévénézés közben. Jelenleg a 8K-s felbontás nyújtja a legvalósághűbb képet, de nagyon fontos a képfrissítési arány is, amely megmutatja, hogy 1 mp alatt hány képkockát látunk. 120 Hz-nél már teljesen folyamatosnak érzékeljük a mozgást, így szemünket is kímélni tudjuk.”

Ugyan a tévétulajdonosok hetvenhat százalékának van okostelevíziója, az ilyen készülékekben megtalálható szemkímélő, kékfény-szűrő üzemmódot csak a magyarok egyötöde szokta használni. Az idősek között ez az arány még alacsonyabb, csak 13 százalékuk kapcsolja be ezeket a beállításokat, miközben ötből négy 60 év feletti szemüveget használ. A legtudatosabb korosztály a 18–39 közöttieké, akiknek huszonhat százaléka figyel erre. A szem egészségének megőrzésében hangsúlyos szerepet játszó képfrissítési arányra azonban csak a vásárlók huszonkilenc százaléka – ismertette a kutatás.

(A borítóképen: A szemnek fárasztó lehet az alacsony felbontású televízió)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában