Operafesztivál

2020.06.23. 17:30

A jövő ígérete a fesztivál számára

A Bartók Plusz sorsáról egyeztetett a fesztivál­igazgató és a polgármester.

Bujdos Attila

Budapest 20150220 Kesselyák Gergely karmester Fotó: Móricz-Sabján Simon.

Forrás: MW

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Feldúltan érkezett péntek délután a miskolci polgármesterhez Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz fesztiváligazgatója.

Átvilágítás. Nem felszámolás

Aznap megjelent írásunk arra a városban terjedő hírre reagált, hogy végelszámolást készítenek elő a Miskolc Holding pénzügyi szakemberei a miskolci operafesztivált szervező cégnél. Az Észak-Magyarországnak ezt mind a városháza saj­tóosztálya, mind a holding felügyelőbizottságának elnöke, egyben a miskolci közgyűlési többséget adó Velünk a Város-frakciót vezető Simon Gábor cáfolta. Bár ő a híresztelés alapjául szolgáló információt is megosztotta olvasóinkkal: az említett cég átvilá­gítása zajlik. Ezt kö­vetően, és a készülő kulturális stratégia elfogadása után kell arról határozni, hogy milyen keretek között legyen majd az ope­rafesztivál – mondta.

Az átvilágítás tényéről információink szerint nem tájékoztatták előzetesen a fesztivál vezetőit. Ezt a hétvégén Kesselyák Gergely is megerősítette az Észak-Magyarországnak. Ezért sietett első kézből tájékozódni Veres Pál polgármesternél.

Őszinte és konstruktív volt a megbeszélésük, tette hozzá, saját érzéseiről is beszámolva: azzal a reménnyel állhatott fel a tárgyalóasztaltól, hogy közös és jó esélyei vannak a városnak és a fesztiválnak a jövőt illetően.

Költségmegosztás

Hogy a jelen történései érthetőek legyenek, legalább ennyit szükséges felidéznünk a múltból: az operafesztivál gondolata Miskolcon született, az ötletgazda Müller Péter Sziámi, az alapítók rajta kívül a miskolci színházat akkor vezető Hegyi Árpád Jutocsa és Kesselyák Gergely karmester. 2000-ben az önkormányzat úgy döntött: a nemzetközi kulturális térben megmutatkozó program szervezését saját alapítású közhasznú társaságra bízza. Ez a forma az elmúlt húsz évben nem változott. Abban sincs változás, hogy a fesztiváli költségvetés kisebb részét évről évre az önkormányzat állja, a nagyobb hányad állami forrásokból származik. Az idei lett volna a huszadik, de most nyáron nem lehetett megrendezni a Bartók Pluszt. A város költségvetése a pandémia miatti kiadások okán is újratervezésre szorul. Miskolc jövőjének tervezésekor szóba került az is: kell-e a fesztivál vagy szükségszerű-e, hogy egész évben fenntartsák az ezt szervezőirodát, miközben maga a fesztivál csak néhány napos programot jelent. Megtérül-e a városnak a befektetés, amit a fesztiválhoz adott hozzájárulása jelent. Az említett hír és Kesselyák Gergely érzelmi reakciója ebben az összefüggésben nyer értelmet, mivel azt mutatja: egy húszéves, nemzetközileg jegyzett brand sorsa válhat bizonytalanná, adott esetben úgy is, hogy a fesztiváli vezetést be sem avatják a jövő tervezésébe.

Kibogozták

A pénteki megbeszélésről Kesselyák Gergelytől azt tudjuk: „kibogozták a szálakat”. Úgy összegezhető: alighanem a hivatali útvesztőben jelentkezhetett olyan ügybuzgalom, amilyenről Kesselyák Gergelynek az elmúlt húsz évből már voltak tapasztalatai, többször kellett a korábbi polgármesterekkel is tisztázó megbeszélést folytatnia hasonló esetekben. Most is arra jutott: amíg az átmeneti helyzetnek vége nincs, a fesztivált érintő kérdésekben Veres Pállal egyeztet. A felszámolás nem a polgármestertől származik, és ilyen nem is lesz. Megígérte. Nemcsak azért hiszi el a polgármesternek ezt, mert a városi vezetőnek vannak eszközei ennek megakadályozáshoz, hanem mert ez nem is érdeke a városnak.

Ennek belátásához tudni kell: idén év elején megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács. Általuk készül a hazai kulturális életet hosszú távon meghatározó koncepció. Ebben a Bartók Plusz három területet érintően, az opera, a színház és a fesztivál témaköreinek metszéspontjában érdekelt. Kesselyák Gergely rendszeres egyeztetésben van e területek meghatározó személyiségeivel: Káel Csabával (fesztiválok), Vidnyánszky Attilával (színház) és Ókovács Szilveszterrel (opera). Konszenzus esetén válik támogathatóvá a kulturális államtitkárság számára is az az elgondolás, hogy a Bartók Plusz Magyarország operafesztiválja legyen. Ez hosszabb távra jelenthetné a tervezhetőséget a rendezvény számára. Azt, hogy belevághassanak a Bartók Plusz harmadik, részben a saját gyökereiig visszanyúló, részben a jövő operájára és operajátszására figyelő évtizedébe. Ennek feltétele a fesztiváli iroda megtartása – így marad meg a folytonosság –, hívta fel a figyelmet Kesselyák Gergely.

„Egyfelé húzzuk a szekeret” – fogalmazott a fesztivál­igazgató, hozzátéve: bírja a fesztivál jövőjével vele egyetértő polgármester támogatását abban, hogy folytassa az egyeztetéseket a Nemzeti Kulturális Tanács illetékeseivel. Bár részleteket erről nem mondhatott, jelezte: azt reméli, legkésőbb ősszel bejelentés várható.

(A borítóképen: Kesselyák Gergely: közös és jó esélyei vannak a városnak és a fesztiválnak a jövőt illetően)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában