Kertművelés

2020.05.24. 12:00

Legyen dísze a kertnek: jöhetnek a szép virágok

Alakítsunk ki virágoskertet, akár oda is, ahol azt gondolnánk, nem lehet.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az április és a május eleje igazán sok munkát hoz a konyhakertekben, bőven volt és van földmunka, ültetés, palántázás, egyelés, szétültetés, öntözés, kapálás. A rettentően elszaporodott levéltetű, földibolha, lótetű, a megjelent monília, levélsodrosodás elleni védekezés is sok feladatot adott. Így talán kicsit háttérben maradt a virágosítás, a virágoskertek. Itt az ideje, hogy erre is fordítsunk időt.

Kedvezzünk a méheknek

Bár szemet gyönyörködtető látvány a veteményes, a szépen fejlődő palánták, a gyümölcsök a fán, a virágzó és termő szamóca, vagy nagyon jól mutat egy szép magas ágyás is, a porták igazi díszei a virágok. Az évelő növények máris szépen virágoznak mindenhol, túl vagyunk az aranyvessző vagy a hanga virágzásán, de még gyönyörű az orgona vagy éppen a most nyíló labdarózsa, miközben a rózsák még be sem indultak igazán, ahogy a mályvabokor is éppen csak bimbókat nevel.

Azonban ha virágokról beszélgetünk, akkor kikerülhetetlenek az egynyáriak, amelyeket ugyan minden évben újra kell ültetni, viszont a színek és a formák olyan kavalkádját adják, amelyek nélkül sokkal szegényebbek lennénk. Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy egy szép virágoskert méhlegelőként is szolgál, vagyis portánkra csalogathatjuk ezeket a hasznos élőlényeket, egyben segítjük a fennmaradásukat. Ma már a megfelelő bioboltokból, ahol különböző rovarokat is megkaphatunk a biovédekezéshez a kártevők ellen, posztméhcsaládot is beszerezhetünk, ezzel gazdagítva a portánk élővilágát és segítve a természetet.

Na de vissza a virágokhoz! Mi a teendő akkor, ha nincs igazán virágágyásnak megfelelő területünk, de nagyon szeretnénk? Egy füves területet, főleg, ha nehezen kiirtható gazfélék is lakják, nem egyszerű virágoskertté varázsolni, hiszen bármilyen aprólékos munkával fogjuk felásni és a gyökereket kiszedni belőle, a gazok akkor is visszanőnek, az érzékenyebb, magról kelő virágokat pedig könnyen elnyomják. Erre lehet jó megoldás a takarás, a mulcs, amelyet leterítve megakadályozzuk a gyomok növekedését. Vannak azonban olyan fű- és gyomfélék, amelyek még a mulcson is keresztülverekszik magukat, ekkor jöhet szóba a teljes takarás. Ma már nagyon jóféle geotextileket lehet kapni a barkács-, kertészeti áruházakban vagy éppen a nagyobb szupermarketekben is. Ezek leterítés után megakadályozzák a gaz feltörését fizikailag, és néhány év alatt nagyrészt elbomlanak, a környezetet nem károsítják.

Gaz nélkül

Sőt ma már kapható olyan, abszolút természetes talajtakaró is, amely fél év alatt teljesen lebomlik, és szerves trágyaként funkcionál aztán. Ha ezeket leterítjük, akkor elég pár centi földet hordani, tenni rá, abba máris mehet a virágmag, és rövidesen élvezhetjük a gyönyörű, gazmentes virágoskertet. Arról, hogy milyen egynyári virágokat érdemes ültetni, melyik ajánlott a naposabb vagy éppen árnyékosabb helyre, melyek a jó szárazságtűrők, a jövő heti összeállításunkban írunk majd bővebben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában