Élet a járvány idején

2020.05.22. 17:30

Alkalmazkodtak a helyzethez a trizsiek

A legnagyobb nehézséget a falu számára az idegenforgalmi szezon részbeni elmaradása okozza.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Az elmúlt években igyekeztek kihasználni Aggtelek közelségét. Az átmenő turistaforgalom sok vendéget, sikert és elismerést hozott Trizs számára. Elsősorban a házilag készült finom lekvárok és szörpök révén lett ismert a település, de a koronavírus miatt a 2020-as esztendő egészen másképp alakult. Eddig. Az elmúlt hónapokban a védekezés került a feladatok élére, ám a lakosság jól, fegyelmezetten reagált a kialakult helyzetre.

Falugondnoki szolgálat

– Megfontoltan, a kiadott szabályokat betartva viselkedtek a trizsi emberek az elmúlt hónapokban – mondta el érdeklődésünkre Mácsi Istvánné polgármester. – Eleinte az idősebb korosztály nem akarta elhinni, hogy ilyen intézkedéseket vezettek be, de amikor látták, hogy komoly a helyzet, ők is betartottak minden utasítást. A miénk egy kis falu, de így is akad jócskán feladat a védekezéssel kapcsolatban. Átszerveztük a munkaidőt, hogy a szülők tudjanak segíteni a gyerekeknek a digitális oktatásban. A nyugdíjasok ellátása számunkra nem jelentett meglepetést, hiszen a falugondnoki szolgálat eddig is működött a településen. Annyival azonban kiegészült, hogy néhányan csatlakoztak hozzá, így valamivel megnőtt az ellátottak száma. A könnyítések idején azt látom, hogy az embereknek hiányzott a közösségi élet, talán ez volt a legnagyobb nehézség. Hiába van elég terünk a távolságtartásra, a miénk egy összetartó közösség, így nehezen bírták, hogy nem lehettek együtt.

Trizsben nem csupán a kiadott intézkedéseket tartották be, hanem saját készítésű arcmaszkokkal segítették a koronavírussal szembeni védekezést. A szociális szövetkezet tagjai varrták, majd ezeket ki is osztották a dolgozók és a lakosság részére. Ebből a szempontból az önkormányzat igyekezett a lehető legjobban kezelni a helyzetet, a gépjárműadó elvonását azonban anyagilag megérzi a település.

Strázsa nap nélkül

– Nekünk a költségvetésünk nagyságrendileg tizenötmillió forint, ebből a keretből ez a néhány száz ezer forint is nagyon hiányzik – folytatta Mácsi Istvánné. – Természetesen igyekszünk a hiányt valahogy kigazdálkodni, de nehéz, hiszen az élet még csak most indul majd be. Tavaly nagy sikerrel tartottuk meg a Strázsa napunkat, ahol a távolabbról érkezett vendégek számára is bemutattuk a falut. Idén azonban úgy döntöttünk, hogy elmarad a rendezvény. Augusztus közepéig egyébként sem lehet nagyobb létszámú programokat szervezni, úgyhogy ez most sajnos kimarad a falu életéből.

Mácsi Istvánné bízik abban, hogy lassan beindul a turizmus. Visszatérnek a látogatók az aggteleki barlang környékére, hiszen Trizsben is csak így térhet vissza az élet a régi, megszokott mederbe.

Leállt a turizmus

– A Trizsi Ízek esetében már jobban érezhetőek a járványveszély okozta problémák – fogalmazott a település polgármestere. – Aggteleken teljesen leállt az idegenforgalom. Nem tudni, hogy a barlang mikor nyithat ki ismét. A szálláshelyek nem üzemelnek, a vendégek elmaradtak. Nekünk sok bevételünk származik abból, amikor átutaznak „rajtunk” a turisták, és megállnak néhány percre. Emellett egy mozgóboltunk is van, amit szintén nem volt értelme eddig kinyitni. Természetesen így is van sok dolgunk, hiszen a falu egyetlen vegyesboltja megszűnt, de a jövőben a szövetkezet fogja üzemeltetni. Bízunk benne, hogy még idén megvalósulhatna a nyitás. A közfoglalkoztatotti létszám nálunk nagyon alacsony. Sokan külföldön dolgoznak, ők jelenleg kivárnak, hogy mikor mehetnek vissza a munkahelyükre. Bízunk benne, hogy minél hamarabb helyreáll a rend.

(A borítóképen: A Trizsi Ízek továbbra is fontos a falunak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában