Koronavírus

2020.04.07. 13:00

Nevetéssel a pánik ellen

Le lehet küzdeni a koronavírus-járvány miatt kialakult pánikot racionális gondolkodással.

Novák Krisztina

Eluralkodott a rémület az elmúlt hetekben hazánkban és a megyénkben is: sok ember folyamatosan keresi a koronavírus-járványnyal kapcsolatos friss híreket, mások ész nélkül vásárolnak, megint mások saját és a hozzájuk közel állók egészségét féltik.

Nevessünk minél többet!

Általánosságban elmondható, hogy szükségtelen sok negatív információval izgatni magunkat – tanácsolta Király Gabriella klinikai szakpszichológus.

– Elég a hivatalos bejelentéseket követni és az egészségügyi előírásokat betartani. Mindezek mellett próbáljunk olyan elfoglaltságokat keresni, amikre eddig nem volt időnk, legyen az akár házimunka vagy olvasás – fogalmazott a szakember. – Vannak olyan online könyvtárak, múzeumok, képtárak, amelyek ingyenessé tették az anyagaikat a nagyközönség előtt, elérhetővé váltak. Törekedjünk arra, hogy minél több vidám műsort nézzünk vagy vidám könyvet olvassunk, amin nevetni tudunk, mert a humor nagyon jól oldja a feszültséget. Fontos a kapcsolattartás a barátokkal és az ismerősökkel, beszéljünk velük gyakran, telefonon vagy a számítógép segítségével, mert így megmarad a társas közegünk. Igyekezzünk relaxálni és otthon tornázni, ehhez is rengeteg ingyenes segítséget találunk az interneten. A legfontosabb, hogy a racionális, józan eszünket vegyük elő.

Fokozott éberségi állapot

Sokszor azért alakul ki valakinél pánikreakció, mert mindenhonnan csak a koronavírus-fenyegetéssel kapcsolatos információk ömlenek rá, és ettől folyamatos, görcsös feszültségben él. Király Gabriellának erre is vannak kiváló gyakorlati tanácsai.

– Ilyenkor fennáll egy fokozott éberségi állapot, ezért az ízületek és az izmok könynyű mozgásos, rendszeres, naponta többszöri kilazítását javaslom, ugyanis ez kiváló hatással van a központi idegrendszeri éberségi szintre, olyan módon, hogy lejjebb hozza ezt a túl magasra szaladt éberségi állapotot – tájékoztatott a pszichológus – Ezután jön a mentális része, amikor azt mondjuk magunknak, hogy: nyugi, gondolkodj a józan paraszti eszeddel, hideg fejjel, indulatmentesen. Ez segít majd abban, hogy racionálisan értékeljük az információkat, hiszen fontos tudni, hogy a koronavírus-fertőzésben sem hal meg mindenki. Még az idősebbek közül sem. Továbbá abban is segít, hogy a gondolkodásunk ne szaladjon el a katasztrófa irányába – foglalta össze a pszichológus.

(A borítóképen: Igen! Nyugalom. Gondolkodjunk a józan eszünkkel!| Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában