Légszennyezés

2020.04.12. 14:00

Kevesebb autó, javult a levegő minősége

Az elmúlt pár hétben enyhén javult a levegő minősége Miskolcon és környékén.

Detzky Anna

default

Feltehetően a kijárási korlátozásnak és a jó időnek is köszönhető, hogy mérséklődött a légszennyezettség a borsodi régióban, bár ebben általában a meteorológiai tényezők is komoly szerepet játszanak. Az összefüggésről a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetőjét kérdeztük.

– Nagyvárosokban, például Miskolcon is, a kijárási korlátozás miatt kisebb a forgalom, mint általában és az ebből adódó légszennyezettség is kisebb. Viszont Magyarországon a szilárd tüzelőanyagokkal, például fával, szénnel történő fűtés a legjelentősebb légszennyezési forrás. Éjszakánként a fagypont alatti hőmérséklet miatt még mindig jelentős a fűtés iránti igény, helyenként napközben is, hiszen folyamatosan otthon tartózkodik az emberek többsége – mondta Tarr Katalin. – A légszennyezettség egyik lényeges összetevője tehát részben a fűtésből származó szálló por (PM10 és PM2,5) koncentrációja, illetve a főként kipufogógáz okozta nitrogén-dioxid mennyisége a levegőben. A PM2,5, vagyis a 2,5 mikron alatti átmérőjű részecskék okozzák a legtöbb egészségügyi problémát.

Segít a forgalomcsökkenés

Március közepén országszerte magas szállópor-koncentrációt tapasztalhattunk.

– A hidegfront légmozgásainak hatására március második felében tisztult a légkör, és néhány napra jelentősen lecsökkent a szálló por koncentrációja. Azóta azonban több napon is meghaladta a PM10 (a 10 mikron alatti átmérőjű részecskék) koncentrációja az 50 mikrogramm per köbméteres napi határértéket. Néhány hete egyébként egy közép-ázsiai homokvihar hatása is elért hozzánk, és megemelte a porrészecskék koncentrációját. Bár március második felében, a Búza téren a nitrogén-dioxid-koncentráció két alkalommal is átlépte a 100 mikrogramm per köbméteres órás határértéket, az értékek csökkennek. Jelenleg nincsenek határérték feletti számadatok, ami több mint valószínű, hogy a forgalomcsökkenésnek köszönhető, amelyet a járványügyi korlátozásoknak köszönhetünk – tudtuk meg a szakértőtől.

A fűtés nem kedvez

Európa egyik legszennyezettebb részéről, a megyénkben található Sajó-völgyről érdeklődtünk még, ahol az illegális lakossági tüzelés okozza a legtöbb gondot.

– Sajószentpéteren április 2-án 9 mikrogramm per köbméterrel, 6-án pedig 10 mikrogramm per köbméterrel haladta meg a szálló por (PM10) koncentrációjának napi átlaga az 50 mikrogramm per köbméteres napi határértéket. Kazincbarcikán és Putnokon nem sokkal, de a napi határérték alatt maradtak az adatok; 40 mikrogram per köbméter körüli értékeket mérhettek az elmúlt napokban. Hosszabb távon, az elkövetkező hetekben arra lehet számítani, hogy a fűtés csökkenésével ez mérséklődik majd – jelentette ki lapunk érdeklődésére Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

(A borítóképen: Egyre tisztul a levegő Miskolcon is| Fotó: Vajda János)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában