járvány

2020.04.01. 17:30

Harcban a láthatatlan ellenséggel

Alaposan felforgatta mindenki életét a korona­vírus miatti helyzet a településeken.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Miközben az emberek nagy részétől azt kérik, maradjanak otthon, az önkormányzatok mindenhol gőzerővel dolgoznak, hogy a szükséges tájékoztatás, segítségnyújtás és napi ellátás biztosított legyen a településeken.

Felkeresték az időseket

A Szikszón élők postaládáiba eljuttattak egy szórólapot, amelyen az idősek számára vannak hasznos információk. Akiknek nincs rokoni, baráti segítsége, az önkormányzat felajánlotta az ingyenes segítségét, amelyre sokan jelentkeztek. Sváb Antal polgármester a város honlapján is közzétette tájékoztatóját a koronavírus elleni védekezés keretében történt önkormányzati intézkedésekről.

A járásszékhelyen az óvodás gyermekek közétkeztetés keretében minden munkanapon kapnak ebédet, amit egyszer használatos dobozokban vihetnek el. Az iskolás gyermekek közétkeztetés keretében – igény esetén – szintén minden munkanapon kapnak ebédet, melyet az egyházi iskola udvarán lévő konyhából vihetnek el saját ételhordóban vagy egyszer használatos dobozokban. A népkonyha az egyházi iskola udvarán minden rászoruló felnőttnek ingyenesen ebédet biztosít, igényléséhez egy adatlap kitöltése és taj-kártya szükséges.

A napokban minden háztartásba eljuttat az önkormányzat egy, a járvánnyal és segítségnyújtással kapcsolatos újabb tájékoztató anyagot. A közterület-felügyelet és a polgárőrség felkeresett minden 70 év feletti, a szociális ellátórendszer szolgáltatásait igénybe nem vevő, önálló életvitelt folytató szikszói lakost, és tájékoztatás nyújtott a kialakult helyzetről.

Az önkormányzat munkatársai és önkéntesek segítségével elkezdtek maszkokat is varrni, a terv, hogy a következő napokban minden háztartásba eljuttatnak egy mosható, vasalással sterilizálható maszkot.

Folyamatosan szervezik, biztosítják az egészségügyi ellátáshoz ma és a jövőben szükségessé váló feltételeket. Információik szerint Szikszón nyilvántartott, a vírussal fertőző beteg nincs.

Maszkok önzetlenül

A városban egyébként nagy összefogás indult a maszkok varrására, többen is száz feletti darabszámú mosható textilmaszkot varrtak meg, és adtak át egészségügyi dolgozóknak, rászorulóknak. Az önkéntes és önzetlen segíteni akarást jól bizonyítja, hogy bár többüket is megkerestük, egyikük sem akart nyilatkozni ezzel kapcsolatban vagy hogy leírjuk a nevét, mert mint mondták: „szeretnének csendben segíteni azokon, akik megérdemlik”.

Hasonló a helyzet Aszalón is, ahol a napokban megkezdték a közintézmények, az üzlethelyiségek, busz- és vonatmegállóhelyek környékének fertőtlenítését. A gyermek-, szociális és népkonyhai étkeztetést az önkormányzat zavartalanul biztosítja.

„Kérjük a higiéniai rendszabályok fokozott betartását önmaguk, családjuk, valamint közösségünk védelme érdekében. Kérjük, hogy idős vagy önmagát ellátni képtelen lakosaink ha segítségre szorulnak, azt a 06-46/596-266-os telefonszámon jelezni szíveskedjenek. Fokozottan figyeljenek embertársaikra, pánikra semmi ok!” – kérte dr. Mészáros István polgármester.

Akár 600 adag étel

A szülői igények felmérése alapján eddig 185 alsóvadászi arra jogosult gyermek tekintetében igényelték a szülők az ingyenes intézményi köz­étkeztetést.

„Az Alsóvadászi Napsugár Óvoda és Konyha intézményéből vihetik el a szülők az ebédet. A konyha továbbra is biztosítja a szociális étkeztetés keretében az arra rászoruló időseknek az ebédkiszállítást. A népkonyha napi 350 adag ingyenebéd kiosztásával működik, amely igény esetén 600 adagig növelhető. A településen működő három üzlet tulajdonosa arról tájékoztatott, hogy biztosítani tudják a lakosság ellátását, nehézséget időnként az országosan is hiánycikknek számító liszt, cukor és fertőtlenítőszerek beszerzése okoz. Felmértük a 70 év feletti lakosok körében az igényt a személyes gondoskodás biztosítására. Megrendeltük a közterületek fertőtlenítésére szolgáló szereket” – tájékoztatott Szemán János polgármester.

Csomag és fertőtlenítők

Hasonló módon biztosítják a meleg ebédet Halmajon is a gyermekek, valamint a szociálisan rászorulók számára.

„A helyi varrodában védőmaszkok gyártását kezdtük el, melyekkel nemcsak az intézményeket, hanem a lakosságot is ellátjuk. Egyelőre családonként egy védőmaszkot tudunk biztosítani, de a közeli napokban minden helyi lakos számára eljuttatjuk a védőeszközt. A testület döntése alapján a terhek könnyítése érdekében családonként 5000 forint értékű élelmiszer-vásárlási utalványt, valamint fertőtlenítőszerekből álló csomagot juttatunk el a lakosságnak” – tájékoztatott Tóth József, Halmaj polgármestere.

A zavartalan hulladékszállítás biztosítása érdekében az Abaúj-Zemplén Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás és a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagönkormányzatainak területén felfüggesztették a lomtalanítást.

A szolgáltatási területen található hulladékudvarok március 20-tól zárva tartanak, a lakossági hulladék átvétele átmenetileg szünetel. Hulladékgyűjtő edényzetek leadására, átvételére és cseréjére az ügyfélszolgálatokon és a telephelyeken visszavonásig nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában