Koronavírus

2020.04.18. 07:00

Fokozott védelem alatt az otthonok

Szigorítottak az idősotthonok óvintézkedésein, és megyénkben van, ahol már teszteltek is.

Detzky Anna

Miskolc mind a hat idősellátással foglalkozó intézményében újabb, szigorúbb előírásokat vezettek be.

„Munkába álláskor már az öltözőben elkülönítik a dolgozó utcai és benti ruháját – utóbbit a műszak végén azonnal fertőtlenítő mosásra viszik” – tájékoztatott a polgármesteri hivatal. „Naponta kétszer mérik a munkatársak testhőmérsékletét. A dolgozóknak minden műszak elején nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy nincs tudomásuk fertőzöttről a környezetükben, illetve hogy felső légúti megbetegedésben sem ők, sem a közelükben élők nem szenvednek. Zsilipelési rendszert alakítottak ki, hogy a lehető legkevesebb fertőzőforrás jusson be az épületbe, akár a dolgozók, akár a szállítók által.”

Még szigorúbb fertőtlenítési szabályokat vezettek be, és tovább csökkentették az intézményen belüli csoportosulási lehetőségeket.

„Ha az ellátott idős ember textiltörülközőt használ, azt naponta négyszer kicserélik. Az ellátottak kaphatnak hozzátartozóiktól csomagot, de azt csak fertőtlenítés után adják át nekik. A jövő héttől a 4 napon túli kórházi kezelés után kizárólag a negatív teszteket követően jöhetnek vissza az intézménybe az időskorúak. Az intézmények orvosai folyamatosan kapcsolatban vannak a megyei kórház vezetőjével. Ha valakit kórházba kell szállítani, majd visszatér az otthonba, számára elkülönítő helyiséget alakítanak ki az intézményben, akiket pedig halaszthatatlanul szakrendelésre kell vinni, őket kísérik, és maszkot, kesztyűt kapnak” – tudtuk meg.

Mindenkit teszteltek

A megyéből két idősotthon válaszolt megkeresésünkre, egy sátoraljaújhelyi és egy mezőkövesdi intézmény.

– Pénteken koronavírus-szűrést végeztek a miskolci mentőállomás dolgozói az otthonban valamennyi lakónkon és dolgozónkon – mondta Csernai Ferencné, a Sátoraljaújhelyi Egyesített Szociális Intézmény Időskorúak Otthona vezetője, majd kiemelte: – Mind a 66 ellátottnak és a 26 kollégának negatív lett a teszteredménye. Egyébként széles spektrumú fertőtlenítőt használunk, amely a vírusok, a baktériumok és a gombák ellen is véd, és folyamatos a fertőtlenítő kézmosás. Természetesen a felületeket is fertőtlenítjük, és a dolgozókat védőfelszereléssel láttuk el, a védőruháikat az intézményben elkülönítetten mossuk. A kollégákat hőmérőzzük, és műszak elején és végén is lezuhanyoznak átöltözés előtt. Az időseket megfelelően tájékoztattuk, és az étkeztetésnél távol ültettük egymástól. A hozzátartozóikkal most telefonon tudják tartani a kapcsolatot.

A Matyóföld Idősek Otthonában videókonferenciákat szerveznek a lakóknak.

Tízszeres fertőtlenítés

– Teljes mértékű kijárási tilalmat vezettünk be az ellátottaink védelme érdekében. Kértük őket, hogy lehetőség szerint csak a szobájukban tartózkodjanak, a napi ötszöri étkezést is oda visszük – tájékoztatott Nyikes Zoltánné, a Mezőkövesdi Gondozási Alapítvány elnöke. – Egyetlen kivétel ez alól, ha valaki kórházi kezelésre szorul, amire csak az intézmény orvosa adhat utasítást. Szükség esetén egyágyas szobában bárkit el tudunk különíteni. A dolgozók napi szinten bejárnak, de számukra minden védőfelszerelés adott, szájmaszk, gumikesztyű, szkafander és plexis szemüveg is. A fertőtlenítés tízszeres a megszokotthoz képest. Időseinknek a telefon mellett internet- és Skypeelérhetőségünk segítségével megadott időpontokban videókonferenciákat fogunk szervezni hozzátartozóikkal.

(A borítóképen: Újabb szigorításokat vezettek be (illusztráció)| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában