Oktatás

2020.04.17. 17:30

Érettségi: csak írásbeli

Döntés után: az iskolák várják a részletes szabályozást.

Hegyi Erika

A kormány döntött arról, hogy az oktatási akciócsoport korábbi javaslatának megfelelően csak írásbeli érettségik lesznek, és csak a végzősök tehetnek vizsgákat, az előrehozott érettségik pedig elmaradnak. Fontos szabály az is, hogy a vizsgateremben egyszerre csak 10 diák tartózkodhat.

Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója szerint a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz lett volna olyan döntést hozni, ami mindenki számára megfelel, de szerinte az írásbeli alkalmas a diákok tudásának mérésére. Szükség van ugyanis valamilyen százalékos értékelésre a tanulók továbbtanulása miatt.

Nyelvvizsgát ér?

– Vannak tantárgyak, amelyeknek az írásbeli része jól tükrözi az érettségizők tudását, de például a magyar és a történelem középszintű írásbeliből nem derül ki, hogy a diák mennyire ismeri a tananyagot. Bár az is igaz, hogy aki továbbtanul, annak legalább egy tárgyból emelt szintű vizsgát kell tennie, amihez komolyabb ismeretanyag szükséges. Azt azonban majd csak a részletes szabályozásból tudjuk meg, mi lesz azokkal a nyelvi érettségikkel, amelyek nyelvvizsgát érnek. Remélem, itt is elfogadják a részeredményeket, hiszen nagyon sok diákunk azért nem ment korábban nyelvvizsgázni, mert az érettségi lehetőségét választották. Azok a két tannyelvű osztályba járók például, akik az idegen nyelvből emelt szinten és még 2 másik tárgyból idegen nyelven tesznek érettségit, felsőfokú nyelvvizsgát kaphatnak. Ez pedig 40 pontot ér a felvételin – sorolta az igazgató.

Hozzátette, több mint 140 végzős diákjuk van. Ha az írásbelin tartani szeretnék a másfél méteres távolságot, valószínűleg csak 8 vagy 9 tanuló tartózkodhat majd egy teremben. Nyilván több felügyelő tanárra lesz szükség, az idősebbeket védeni szeretnék, őket lehetőség szerint nem hívják be.

Vannak még kérdések

Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium megbízott igazgatója is jó döntésnek tartja az írásbeli vizsgákat. Szerinte ennek a számonkérésnek a végeredménye jobban összehasonlítható, mint a szóbelié. Ez fontos szempont, hiszen az érettségi egyben a felsőfokú felvételit is jelenti.

– Azonban nem tudni még, hogy mi lesz azokkal a tárgyakkal, ahol eddig gyakorlati és szóbeli vizsga volt. Ilyen az informatika és a testnevelés. Továbbá az sem tisztázott, hogyan érettségiznek a tanulási nehézséggel küzdő diákok, például a diszlexiások, akik felmentést kaptak az írásbeli érettségi alól – sorolta Fazekas Róbert.

A Földesben egyébként közel 180 diákot érint az érettségi a felnőttképzéssel együtt. Az igazgató jelezte: ezúttal sokkal több terem és több felügyelő tanár kell majd az írásbeli lebonyolításához, mint korábban, de meg tudják oldani.

(A borítóképen: Írásbeli vizsgára lesz lehetőség az idei érettségin (illusztráció)| Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában