Nemzeti Együttműködési Alap

2020.03.11. 15:00

Fontos választás jön a civil szervezetek számára

Négy jelöltje is van megyénknek, akik várják a támogató voksokat.

Horváth Imre

Varga Andrea Miskolc alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket

Fotó: Bujdos Tibor

Megvannak a jelöltek és az időpontját is kitűzték a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) tagjainak megválasztásához. A pályázatok elbírálása és a civil szervezetek forráshoz jutása szempontjából kiemelten fontos lehet, hogy az öt kollégiumban megyénkből is legyenek tagok.

A szavazás menete

Ahogy korábban már beszámoltunk róla: évente több, mint 7,7 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) Ez az az összeg, amely a fel nem ajánlott adó egy-százalékokból jön össze, és szintén a civilekhez kerül, csak ezt már nem közvetlenül az adózok ajánlják fel, hanem a NEA döntései alapján osztják szét a benyújtott pályázatok között. Mivel választások öt évente vannak, így nagyon fontos lehet, hogy sikerüljön megyénkből tagot, tagokat bejuttatni az alaphoz. A civil szervezetek február 19-ig regisztrálhatták magukat, ezzel jelezve részvételi szándékát a választáson. A szavazáson tehát már csak azok vehetnek részt, akik regisztrálták magukat.

A választás két fordulós lesz, az elsőben a beregisztrált szervezetek képviselői a kormányablakokban szimpátia alapján szavazhatnak az ország összes jelöltjére. Tetszőleges számú jelöltre lehet szavazatot leadni – akár az összesre is. Ennek az időpontja március 12-e, a kormányablakok nyitvatartási ideje alatt. Szavazni bármelyik kormányablakban lehet, nem csak ott, ahol a regisztrációt megtették!

Az első kör után egy héttel, március 19-én jön a második forduló, ahol már csak azok maradnak versenyben, akik a szimpátiaszavazáson legalább tíz százalékot értek el. Itt már csak három voksot lehet leadniuk a szervezet képviselőinek. Ebben az esetben is bármelyik kormányablakban le lehet adni a szavazatot, nem csak ott, ahol az első körben szavazott a szervezet képviselője.

A NEA stratégiai döntéshozó testülete a tanács és emellett van öt szakmai kollégiuma, amelyekhez a pályázatokat nyújtják be a szervezetek. A szakmai kollégiumokban kilenc tag van, hatot delegálnak a minisztériumok, míg hármat választanak a civil szervezetek közvetlenül.

A jelöltek

Az öt kollégium közül egyedül a Mobilitás és Alkalmazkodás Kollégiumának nincs megyei jelöltje. A Közösségi Környezet Kollégiumában Nagy Károlyné, a Magyar Cserkésszövetség pályázati koordinátora szeretné képviselni megyénket, aki a Háromkő Egyesületben, Kistokaj községben, valamint a fancsali és az arnóti evangélikus egyházközségben végez önkéntes tevékenységet. A Nemzeti Összetartozás Kollégiumának tagja lenne Kovács Kamilla, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. régiós irodavezetője, aki emellett több megyei civil szervezettel áll kapcsolatban. A Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma tagságára pályázik Hardiné Pásztor Marianna, a Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány nonprofit ügyintézője, emellett tréningeket vezet, előadásokat tart, önkénteseket képez és szülőklubbot is vezet. Végül az Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégium tagja szeretne lenni Hladon Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség irodavezetője. Ők várják tehát a civil szervezetek szavazatait.

(A borítóképen: Civil teadélutánon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában