beruházás

2020.02.24. 11:30

Y-híd: márciustól már bontják

Elkezdődött az Y-híd beruházás első üteme. Mi történik pontosan az idén?

Hajdu Mariann

Forrás: ÉM

Az év második félévében válik látványossá az Y-híd építése Miskolcon (bár a házbontások már márciusban megkezdődnek), derült ki a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kérdéseinkre adott válaszaiból.

Még a tervek készülnek

A múlt héten számoltunk be arról, hogy hosszú előkészítés után kezdődik az egész város közlekedésére kiható komplex beruházás a Martinkertváros felé vezető „Y” alakú híd, amelynek egyik ága a Martinkertváros, a másik a Tiszai pályaudvar felé vezet majd. Az új híd lakó-, parkoló- és szervizutak, valamint rendezővágányok felett biztosít majd zavartalan haladást.

A beruházás egyébként már megkezdődött, jelenleg azonban még nem látványos, nem folyik terepi munkavégzés, tájékoztatta lapunkat a NIF Zrt.

„A híd építése kapcsán márciusban „próbacölöpözést” végeznek, amely már gyakorlati információkkal látja el a tervezőket. Ez a munkafolyamat még nem okoz változást a jelenlegi forgalmi rendben” – fogalmazott Hideg András kommunikációs vezető.

Az első feladat a kiviteli tervek elkészítése, az út és a híd építési-, valamint a beruházás által érintett közművek kiváltási terveinek véglegesítése, tudtuk meg. Ezt követik majd a közműkiváltások, amelyek lehetővé teszik a következő ütemben a híd alapozási munkáinak megkezdését.

Az organizáció kidolgozása jelenleg is tart. A közművek egyeztetése, felmérése valamint a geotechnikai elemzés is folyik, ismertette a részleteket a kommunikációs vezető.

Év végétől építik

„Az előzetes ütemtervek alapján várhatóan ez év végén kezdik meg a Vörösmarty utcai felüljáró bontását és a híd építését – részletezte Hideg András. Az is kiderült: a munkálatok ideje alatt a Vörösmarty utca mintegy 250 méteres szakaszát lezárják majd a Lenke utca és a Pfaff Ferenc utca között.

Érdeklődtünk az épületek bontásával kapcsolatban is. A beruházás miatt ugyanis 16 házat kell lebontani, ezek a Vörösmarty és a Soltész Nagy Kálmán utcák kereszteződését követően találhatók kifelé a városból, a jobb oldalon.

„Az ingatlanok kisajátítása egy társasházi albetét kivételével megtörtént, azonban az adásvételi szerződés megkötésére márciusban itt is sor kerül – tudhattuk meg. – Ezzel a kisajátítási eljárások befejeződnek”.

A házak bontási munkálatai a leegyeztetett bontási tervdokumentációk és engedélyezési eljárásokat követően az I. ütem keretében, márciusban megkezdődnek, majd a II. ütemben, tervezetten a nyáron folytatódnak.

A NIF. Zrt. kommunikációs vezetője még megjegyezte, a projekt megvalósítása a miskolci önkormányzat, a kormányhivatal és minden érintett hatóság bevonásával, rendszeres egyeztetések kíséretében történik.

Három ütemben

Mint korábban már beszámoltunk róla, a beruházás három ütemre bontva valósul meg.

Az első ütem kezdődött most el, ez az időszak 2021 év elejéig tart. A második ütemben – várhatóan a jövő év elején – kezdik meg a Vörösmarty utcai felüljáró bontását és a híd építését. A Király utcából jobbra kiágazó Vörösmarty utcát 570 méter hosszúságban négysávosra bővítik. Ez az út vezet fel az Y-hídra.

A Király és a Vörösmarty utcák keresztezésében a meglévő jelzőlámpás csomópont helyén háromsávos, jelzőlámpával szabályozott turbó rendszerű körforgalmat létesítenek. A Soltész Nagy Kálmán és a Vörösmarty utca keresztezésében lévő jelzőlámpás csomópontot is átépítik új kanyarodó sávok létrehozásával.

A harmadik ütem a 2022-es évre marad: a híd Kisfaludy utcai támaszait építik meg, valamint az általuk határolt területen a hidat és a kapcsolódó támfalat.

A kivitelezést a He-Do Kft. végzi nettó 13,5 milliárd forint értékben hazai forrásból.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában