koronavírus-pánik

2020.02.27. 14:00

Van, aki betáraz, van, aki nem

Ha karantént rendelnek el, jó-e, ha van otthon tartós élelmiszer és gyógyszer?

Nagy-Hankó Krisztina, Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Amióta arról szólnak a hírek, hogy elérte Európát a koronavírus, azóta Magyarországon bizonyos árucikkekből jóval több fogy az élelmiszerboltokban. Az egyik magyar üzletlánc belvárosi áruházában azt a tájékoztatást kaptuk, hogy főleg a készételkonzerveket veszik. Más termékek esetében nem vették észre egyelőre, hogy nagyobb lenne a forgalom.

Előre bevásárolnak

Máskor is tart otthon alapvető élelmiszereket, hogy ne kelljen minden nap boltba menni – tudtuk meg Évától, aki nyugdíjas és gyakorlott háziasszony. Hús is mindig van a mélyhűtőben, ezért a meglévő alapanyagokból bármikor össze tud hozni pár napra való meleg ételt. Ha netán élesztő is akad, akkor tud kenyeret is sütni, ami a magyar ember számára elengedhetetlen. Ő nem szereti a kész konzerveket, de persze akinek az a praktikusabb és kényelmesebb, vegye azt.

Egy hónapra előre vásárol be, gondosan megtervezi, mit fog főzni és ahhoz milyen alapanyagokat kell megvenni – árulta el Ötvös Éva. Ha a gyerekei érkeznek hozzá, akkor is kiszámolja nagyjából, hogy mire lehet szükség az itt-tartózkodásuk idején, és kifejezetten arra készül. A koronavírus-járvány kapcsán nem gondolta még, hogy nagyobb mennyiséget kellene felhalmoznia tartós élelmiszerből.

– Az emberek manipulálhatóak, és akkor is pánikba esnek, amikor karácsonykor bezárnak a boltok, úgyhogy könnyen elképzelhető, hogy most is lesznek olyanok, akik emiatt ha kell, ha nem felvásárolnak mindent – tette hozzá.

A napi bevásárlás mellett minden nap egy kicsit többet tesz a kosarába Krisztina, aki elkezdte feltölteni az otthoni éléstárat és a házi patikát – válaszolta kérdésünkre. Elsősorban tartós élelmiszereket vesz: liszt, zsír, olaj, tészta, rizs és konzervek szerepelnek a listán. Két 10 literes kannája is van, amiben vizet tart, és szeretne még egy 20 literes kannát vásárolni. A gyógyszertárban lázcsillapítót, hashajtót, görcsoldót és kötszereket szerzett be.

Mit lenne érdemes?

– Bár szerdán nem tudtak koronavírusos megbetegedésről hazánk területén, kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, hogy a megbetegedések az országot is érintsék – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy tegnapi kormányzati sajtótájékoztatón.

Az olaszországi példákat látva nehézkessé válhat a vásárlás, ha beüt a baj, ezért összeállítottuk azoknak a tartós élelmiszereknek, háztartási cikkeknek a listáját, melyek egy karantén esetén jól jöhetnek.

A témában jártas szakemberek azt mondják, nem árt, ha beszerzünk kézfertőtlenítőt, illetve egyéb fertőtlenítésre alkalmas, főként klórtartalmú tisztítószereket. Tisztálkodószerek, mint például szappan, sampon, fog-krém és dezodor, valamint papír zsebkendő és vécépapír is jó, ha van otthon, ezekre úgyis szükség van mindig.

Ha esetleg beüt a krach, a házipatikából ne hiányozzanak a magunk és szeretteink által állandóan szedett gyógyszerek (legalább egyhavi adag), de legyen otthon fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó és multivitamin, valamint a kötszerről és a jódról se feledkezzünk meg.

A kamrát is érdemes feltölteni: liszt, olaj, cukor, gyorsfagyasztott vagy konzervételek, porlevesek és tartós tej is hasznos, ha van otthon. Emellett jó, ha beszerzünk még kekszeket, ezenkívül lekvár, méz, müzli, valamint tea és – aki igényli – kávé is legyen a háztartásban. Száraztésztát, babot, lencsét vagy akár sárgaborsót is érdemes tartani otthon, mint ahogy olyan, sokáig elálló zöldségeket és gyümölcsöket, mint a burgonya, a répa vagy a hagyma. Ha van a családban csecsemő, az ő tápszerét is érdemes előre beszerezni éppúgy, mint kisállatunk eledeleit.

Folyamatos információt adnak

A koronavírussal kapcsolatos kérdéseivel a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon keresheti a Nemzeti Nép­egészségügyi Központot. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs e-mailes elérhetősége: [email protected]. A levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. Péntektől hasznos információkat talál a www.koronavirus.hu oldalon is.

A pánik is rombolja az immunrendszerünket

Szerdán délben nem volt nagy tolongás az egyébként forgalmas gyógyszertárban, nagyjából félóra alatt mindössze négyen mentek be a patikába. Ketten recepttel a kezükben a gyógyszereiket váltották ki, a másik két vásárló azonban kézfertőtlenítőt és szájmaszkot kért.

Dr. Mátéffy Anita gyógyszertárvezető védőmaszkokkal a Szent János gyógyszertárban
Fotó: Ádám János

– Szájmaszkból ezen a napon már több mint százat adtak el. Kézfertőtlenítőből is egyre csökken a készlet. Ez a két termék az, ami a legjobban fogy – hangsúlyozta a gyógyszerész, amikor arról kérdeztük, hogy nőtt-e a forgalmuk a koronavírus szomszéd országokban való megjelenésének hírére.

Nem jellemző, mondták, hogy tömegesen jönnének a vényköteles gyógyszereiket kiváltani a páciensek, ez a roham nem érzékelhető náluk. Az idős férfi, aki az utolsó néhány darab szájmaszkból tízet vett meg, elmondta, hogy az unokája nemrég utazott el Horvátországba, ahol tanulmányait végzi, neki küldi majd a maszkokat, mert abban a városban is karantént rendeltek el, ahol a fiatal tartózkodik.

Gyümölcsök, gyógyteák

A pánik a legjobb módja annak, hogy általános stressz­érzetünk legyen, ez pedig okozója lehet az immunrendszer gyengülésének. Tehát a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, próbáljunk meg nyugodtak maradni, ezt javasolják a megkérdezett szakemberek. Az egészségügyi szájmaszk megvédhet a cseppfertőzéstől, de a vírus ellen nem sokat ér, hallhattuk már több forrásból is. A legjobb módja a védekezésnek az immunrendszer erősítése vitaminokkal, amelyeket tabletta formájában is, de leginkább gyümölcsök, zöldségek, gyógyteák fogyasztásával érhetünk el. A fertőtlenítés pedig történjen gyakrabban a megszokottnál.

A kazincbarcikai BorsodChem Zrt. az új koronavírus kínai megjelenésével egy időben a legszigorúbb óvintézkedéseket vezette be saját munkavállalóira. Az olaszországi járványt annak közelsége és terjedési sebessége miatt olyan előre nem látott, jelentős kockázatnak értékelték, amely arra késztette a céget, hogy elővigyázatosságból kerüljék a nagy létszámú rendezvényeket.

(A borítóképen: Ötvös Éva vásárló a Búza téri Coop üzletben)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában