Révleányvár

2020.02.17. 14:30

Sok mindenben segít és erősít a táblajáték

Táblajáték-oktatás a Kántor Mihály Általános Iskola Révleányvári Tagintézményében.

Táblajáték-foglalkozás az iskolában

Fotó: ÉM

A tagintézményben a 2019–2020-as tanévtől táblajáték-foglalkozásokat tartanak a pedagógusok heti rendszerességgel. Nagyon jól illeszkednek ezek a foglalkozások a már negyedik tanéve oktatott Sakkpalota programhoz. A Református Szeretetszolgálat által szervezett táblajáték-továbbképzésen – mely a „Végtelen lehetőség – Komplex fejlesztés a Cigándi járásban” című pályázat keretében valósult meg – részt vett egy pedagógus, és ennek köszönhetően többféle táblajátékot és társasjátékot kapott az iskola. Ezekkel a játékokkal szabadidős és napközis foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A táblajáték a tanulás, a gondolkodásfejlesztés, a tehetséggondozás kiváló eszköze, amely hozzásegíti a gyermeket az iskolai sikerességhez. Egy érdekes, izgalmas játék figyelemre, kitartásra nevel.

A táblás játékokon keresztül szerzett ismeretek a logikus gondolkodást fejlesztik. A táblajáték ilyen irányú használatának célja a gyermekek önálló, rendszerezett, logikus gondolkodásának kialakítása. A játékok gyakorlása révén a gyerekek folyamatosan próbára teszik problémamegoldó gondolkodásukat. Tanulják a társas viselkedés alapvető normáit, így könnyebben teremtenek kapcsolatot kortársaikkal. A logikai játékok jól használhatóak a konfliktushelyzetek kezelésénél is. Segítenek a közösségi értékek elfogadásában, eközben magatartásuk, a környezetükhöz való viszonyuk harmonikussá válik.

Sok kedvenc van

A táblajáték népszerű tevékenység, a foglalkozásokon minden tanuló szívesen részt vesz. A logikai játékok alkalmazásának nagy előnye, hogy a legfogékonyabbak együtt tanulnak a lassabban haladókkal. A gyerekek kedvence a malom, a sakk, a dáma és az afrikai mancala játék, melyek mind nagyon jól fejlesztik a társas készségeket és a logikai gondolkodást, valamint elősegítik a szociális kompetencia fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában