munkalehetőség

2020.02.11. 16:00

Hiányszakmát tanulhatnak a német cégnél

A diákok minden munkafolyamatot nyomon követhetnek.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Világszínvonalú technológiával ismerkedhetnek és egy ritka hiányszakmát tanulhatnak meg azok a diákok, akik a sárospataki Vay Miklós Református Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon, valamint a sátor­aljaújhelyi Heiche Group Surface Technology Kft. együttműködésében megvalósult képzésben vesznek részt.

Biztos boldogulást

Dr. Téglás Zsolt, a középiskola igazgatója a cég vezetőinek hétfői látogatásán elmondta: mindig nagy öröm számukra, amikor egy-egy sárospataki vagy sátoraljaújhelyi cég munkalehetőséget kínál diákjaik számára. Nagyon gondosan és megfelelő előkészítő munka során választják ki azokat az úgynevezett hiányszakmákat, amelyekkel biztos boldogulást tudnak biztosítani a tanulóknak. Hozzátette: így történt ez a járműkarosszéria-előkészítő, felületbevonó szakma esetében is, amely oktatása nem volt jellemző korábban a térségben. Ezt is többéves előkészítő munka után tudták elindítani a duális képzési keretek között tavaly szeptemberben 10 diákkal. Az igazgató kiemelte, a Heiche céggel már régóta jó kapcsolatot ápoltak, a kft. évek óta támogatója, mecénása az intézménynek. Ennek az együttműködésnek az eredménye például az a pályázat is, amelyre a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara is felfigyelt, és amelynek köszönhetően intézményük hivatalos a március 12-ére meghirdetett díjátadó ünnepségre. Néhány napja pedig egy ötezer eurós (több mint másfél millió forintos) támogatást kapott az iskola a cégtől. A képzés részleteit ismertetve dr. Téglás Zsolt elmondta: az első év főleg az alapozás időszaka, de már ekkor is többször ellátogatnak a tanulók a cég sátoraljaújhelyi üzemébe, hogy megismerkedhessenek az ottani, világszínvonalú technológiával. Később nagyobb részt kap a gyakorlati képzés, amikor már egyre több időt töltenek a fiatalok az üzemcsarnokban.

Több dolgozó

Ralf Lutz, a német hátterű Heiche Group Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy sátor­aljaújhelyi cégüket 13 éve alapították, mert ott működik egyik üzleti partnerük, amellyel négy évtizedes szakmai kapcsolat köti őket össze. Jelenleg 125 embert foglalkoztatnak, de 3 éven belül szeretnék megemelni a dolgozók létszámát 200-ra. Hozzáfűzte: négy éve keresik a szakképző iskolák között azt a megfelelő partnert, mellyel közösen meg tudják oldani ennek a speciális munkakörnek az utánpótlását, így találtak egymásra a Vayval. A galvanizálás mellett később a pénzügyi és logisztikai területeken is saját kezükbe szeretnék venni az utánpótlásképzést – mondta. Aláhúzta: a duális képzésben a német modellt másolták le.

Balogh Loránd, a cég műszaki vezetője kifejtette: a képzésre az üzemcsarnokban kialakítottak egy olyan helyet, ahol a diákok minden munkafolyamatot nyomon követhetnek.

A cégvezetők hétfőn találkoztak is a diákokkal, és a félévi bizonyítvány alapján a három legjobb tanulónak szorosabb együttműködést ajánlottak.

(A borítóképen balról: dr. Téglás Zsolt, Balogh Loránd és Ralf Lutz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában