Bánásmód

2020.02.20. 17:30

A vakvezető is legyen ápolt!

A látássérülteknek sem szabad visszaélniük a jogszabályokkal, hívta fel a figyelmet az elnök.

Hegyi Erika

TO GO WITH AFP STORY BY BENJAMIN MASSOT A woman plays with "Joke", a guide dog, in Roncq, northern France, on December 17, 2014. Puppies from a farm located in Lezoux, French Auvergne region, are hosted at the age of two months by a voluntary family, whose task is to perform the socialization of the animal during ten months. Their training is completed by the Paul-Corteville center, before the animal is given to a disabled person. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)

Fotó: AFP

Bár az elmúlt hónapokban több büntetést is kiszabtak hazánkban amiatt, mert nem engedték be a vakvezető kutyát a bevásárlóközpontba vagy nem engedték felszállni gazdájával a repülőre, a megyénkben élő vakok és gyengén látók inkább kedvező változásokat észlelnek a velük való bánásmód terén.

– Szerencsére nincs rossz tapasztalatunk azzal kapcsolatban, hogy ne engedtek volna be vakvezető kutyát étterembe vagy üzletbe. Erre még senki nem panaszkodott – mondta lapunknak Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke. – Hiszen a jogszabályok kimondják, hogy a vakvezető kutya bekísérheti a gazdáját ezekbe a helyiségekbe. Azonban van ennek egy másik oldala is. A gazdának ugyanis gondoskodnia kell kutyája ápoltságáról és természetesen a sajátjáról is. Ha ez nem így van, akkor érthető a cukrászda vagy étterem idegenkedése a kutyától. A látássérült embereknek sem szabad visszaélniük a jogszabállyal – hívta fel a figyelmet az elnök.

A kutya felelősség

Elmondta azt is, az egyesület tagjai gyakran járnak kirándulni, de még egyik étteremben vagy szállodában sem mondták nekik, hogy a kutyát nem vihetik be. Bár a kirándulásokon olyanok vesznek részt, akik a felelős állattartást komolyan veszik.

– Tudomásom szerint a megyében nem közlekednek túl sokan vakvezető kutyával. Nem azért, mert nincs elég ilyen segítőeb, ma már képeznek eleget, hanem azért, mert sok látássérült ember életébe nem fér bele a kutyatartás. Az állatot el kell vinni sétálni naponta többször, gondozni kell, ha valaki kis lakásban lakik, az is probléma. Sok látássérült egyéb eszközöket használ a biztonságos közlekedés érdekében, fehér botot vagy beszélő eszközöket. Miskolcon öt emberről tudok, akinek vakvezető kutyája van, a megyében plusz még ötnek. Persze nincs tudomásom mindenkiről, hiszen nem minden látássérült ember tagja az egyesületnek – jelezte az elnök.

Merjék megkérdezni!

Hozzátette: egyre jobb a tapasztalatuk az emberek segítőkészségével kapcsolatban is. Fontos, hogy a látó emberek merjék megkérdezni a látássérülteket, hogy miben segíthetnek, és ha esetleg erre nincs szükség, akkor azt fogadják el. Ügyelni kell a zebrán történő helyes átvezetésre is. Tapasztalat, hogy az üzletekben, éttermekben, hivatalos ügyek intézésekor egyre figyelmesebbek az emberek a látássérültekkel.

– Ennek valószínűleg az az oka, hogy az elmúlt 10-15 évben egyre több figyelem irányult a sérült emberekre. Sok írás született a problémáikkal kapcsolatban, tudósítás a rendezvényeikről, érzékenyítő, esélyegyenlőségi programok, kitelepülések, esélyórák hívták fel rájuk a figyelmet, és közös megmozdulásokon vettek részt. Ennek köszönhetően, ha egy ép ember meglát egy látássérültet, beugranak neki a korábban hallottak, és bátrabban megy oda, hogy segítséget nyújtson – sorolta kedvező tapasztalatait Barnóczki Gábor.

(A borítóképen: A világtalan ember számára fontos a vakvezető kutya | Fotó: AFP)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában