szülés

2020.02.18. 09:30

A modern körülmények bátorítják a szülőket

Élmény lehet a legmodernebb körülmények között a szülés a Borsod Abaúj-Zemplén megyei kórház szülészetén.

B.Tóth Erika

Forrás: shutterstock/illusztráció

Minden megvan, ami a huszonegyedik század szülészeti ellátásához szükséges. Dr. Nagy Gáborral, a szülészet osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Régi igény volt, hogy például medicinlabdán ülve vajúdjék a kismama. A párja mellette lehessen, és masszírozással enyhítsen a fájásokon. A szülőszobán családias hangulatban lehet a vajúdó szeretteivel. Bent lehet az édesanyja, az anyósa, testvére. Zenét hallgathat, sétálhat és biztonságban érezheti magát, hiszen az ajtó mögött ott vagyunk mi, a szakemberek.

Nem zavarja önöket, hogy teljesen hivatalosan ott lehet a szülőnő mellett a családtag?

Már nem. Többnyire a férjek vannak jelen a szülésnél, és sok esetben a hozzátartozóval is foglalkoznunk kell. De be kellett látnunk, hogy ez biztonságot ad a kismamának. A célunk azonos: segíteni a szülést. Sok esetben a hozzátartozók támogatják a vajúdó nőt. A férj kezét fogva könnyebb a kismamának, mintha nővér kezét szorongathatná.

Sok minden változott az elmúlt évekhez képest. Például egy labda miben segít?

Pozíciót válthat a kismama. Nem kell egy helyben maradnia. Rugózhat a labdán. Függőleges helyzetben jobban halad a szülés.

Hány szülés volt tavaly?

Nem csökken a születésszám. Összesen 2400 baba született. A kormány családbarát programja is azt célozza, hogy élmény legyen a szülés. Hogy ne csak egy gyereket vállaljanak a fiatal házasok, hanem több gyermek születhessen meg. Európában alacsony a születési ráta, Magyarország a középmezőnyben van a születéseket illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában