Nemzetközi kapcsolat

2020.02.14. 11:00

A megye támogatja a székely kezdeményezést

Elfogadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat idei költségvetését.

Szaniszló Bálint

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés idei első rendes ülésén Bánné dr. Gál Boglárka elnök vezetésével elfogadta az önkormányzat idei költségvetését, amelynek mérlegfőösszege mintegy 645 millió forint. Az önkormányzat vezetése kiemelten fontosnak tartja a megye nemzetközi kapcsolatainak ápolását.

Ezzel kapcsolatos hír, hogy ezen a héten rendezték meg Kassán a Via Carpatia EGTC ünnepi közgyűlését. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, Kassa megyét pedig Rastislav Trnka, Kassa megyei közgyűlés elnöke képviselte. A testület új elnökévé Bánné dr. Gál Boglárkát választotta meg.

A nemzeti jellegzetességekért

A közgyűlés megtárgyalta és egyhangúlag támogatta a Fidesz–KDNP képviselőcsoport javaslatát, ezzel a Székely Nemzeti Tanács Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című európai polgári kezdeményezését, és arra kéri a megye polgárait, a civil szervezeteket, hogy aláírásukkal támogassák a nyilatkozatot. A Székely Nemzeti Tanács tavaly május 7-én indította el a támogatói aláírásgyűjtését annak az európai polgári kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését célzó uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeit is kötelező legyen érvényesíteni.

Az Európai Bizottság döntésével bejegyzett kezdeményezés úgy fogalmaz: az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságai megkülönböztetnek az őket körülvevő régióktól.

Ehhez többek között biztosítani kell számukra az egyenlő hozzáférést a strukturális alapokhoz, mint ahogy minden más EU-alaphoz, -forráshoz, -programhoz.

Egymillió aláírás kell

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését idén május 7-ig legalább 7 tagország 1 millió állampolgárának kell aláírnia, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az abban foglaltakkal.

Ezért „különösen fontos az, hogy a megye lakossága minél hamarabb és minél szélesebb körben tudomást szerezzen az aláírásgyűjtésről, és támogassa a kezdeményezést” – áll a közgyűlés által elfogadott határozatban.

A támogató nyilatkozat aláírására szolgáló online felületet a megyei önkormányzat hivatalos honlapján, a www.baz.hu honlapon is elérhetővé teszik.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke és Szabó Gergely alelnök | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában