Tokaj

2020.01.28. 18:30

Tokaj város napján a kultúrát is ünnepelték

A tavalyi évhez hasonlóan a Himnuszt ezúttal is a budapesti Nemzeti Színház egyik színművésze mondta el.

Erdős József

Horváth Lajos Ottó szavalta a Himnuszt

Fotó: Erdős József

Horváth Lajos Ottó szavalata után Tokaj Város Vegyeskarának előadásában is meghallgathatta a közönség, a kórus pedig a megzenésített nemzeti ima után egy csokorra való dallal is készült a városnapi rendezvényre.

Az már évtizedes hagyomány, hogy Tokaj a magyar kultúra napján ünnepli meg a város napját is. Különleges nap ez a hegyaljai településen, hiszen egyetlen magyar városként Tokajt említi meg Kölcsey a Himnuszban. Erre a köszöntőt mondó Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke és Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője is felhívta a figyelmet.

A Tokaj Város Napja és a Magyar Kultúra Napját a Tokaji Írótáborral közösen tizenhét éve ünneplik. Posta György polgármester beszédében méltatta a közel fél évszázados múlttal bíró írótábort, azt mondta, augusztusban arra a pár napra az ország szellemi fókuszává válik Tokaj.

– A nemzeti egység gondolata és a nemzeti kultúra átsugárzó ereje egyszerre ragyog föl, felmelegítve az anyaországi, a határon túli és a más kontinensen élők lelkét is – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, amikor a magyar kultúrát ünnepeljük, akkor mindazon értéket ünnepeljük, amit a magyarság teremtett, határoktól függetlenül.

Szentmártoni János, a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke a szokásoknak megfelelően a rendezvényen jelentette be a nyári tanácskozás témáját, amely aktuálisan a trianoni katasztrófa irodalmi és társ­művészeti lenyomata lesz augusztus 13. és 16. között. Szentmártoni János hozzátette, az írótábort szervező egyesület megújult, a szakmai tanácskozás pedig négynapos irodalmi fesztivállá alakult.

Kitüntetések

Szintén hagyomány, hogy ezen a napon adják át a város elismeréseit is. Az önkormányzat döntésének megfelelően idén nem osztották ki a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjat sem. A Tokaj Város Kultúrájáért kitüntetést a Crescendo Komolyzenei Nyári Akadémia szervezői kapták, elismerésképpen az évek óta tartó, színvonalas rendezvénysorozatért. Pedagógus-emlékérmeket is átadtak, az Emberi Erőforrások Miniszterének oklevelét Papp Istvánné és Kohlmáyer Ernőné vehette át. A program zárókoncertjét a Gerendás Péter vezette Gerendás Family Band adta a Paulay Ede Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában