Régi kor hangja

2020.01.23. 14:30

Ismét „fújnak” Ózdon

Újra hallható a városra jellemző, emblematikus hang.

Marosréti Ervin

A gőzduda a kéményen

Fotó: Marosréti Ervin

Néhány napja ismét nosztalgikus érzései lehetnek azoknak az ózdiaknak, akik a kohászat működése alatt már a városban éltek. Azokban az évtizedekben a műszakváltás idején rendszerint jelezték a munkásoknak a pontos időt, mivel az emberek többségének még nem volt karórájuk. Az 1910-es években szereltek fel egy gőzdudát, amely a gyár bezárásáig, naponta többször is megszólalt.

Egy hosszú folyamat eredményeként ismét hallható a városra jellemző, emblematikus hang. Naponta két alkalommal, délután kettő és este hat órakor fújnak a településen. Janiczak Dávid polgármester elmondta: 2015-ben kapta meg az önkormányzat azt a régi gőzdudát, amely sokáig használatban volt. Azóta próbálkoztak a megszólaltatásával, most egy projekt adott lehetőséget arra, hogy kiépítsék azt a magasnyomású rendszert, amivel ismét betöltheti a szerepét. A dudát az Ózdi Távhő Kft. hőközpontjának legmagasabb kéményén helyezték el, így szinte az egész városban jól hallható a hangjelzés. Janiczak Dávid szerint meg kell vizsgálni annak a lehetőségét is, hogy a régi hagyományokat folytatva, akár

több időpontban is fújjanak Ózdon. Kérdés ugyanakkor, hogy a 22 órai időpontban a lakosság hogyan tűrné a hanghatást?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában