mindennapi kenyerünk

2020.01.19. 11:30

Ha drágább lesz a liszt, drágább lesz a kenyér is

Az üzemanyag és a sertéshús áremelkedése után törvényszerű, hogy a kenyér is drágul.

Szaniszló Bálint

A kenyér fogyasztói ára Magyarországon

Forrás: KSH

A napokban jelentették be, hogy drágulni fog a liszt, ami – törvényszerűen – a kenyér és a pékáruk árára is hatással lesz. Ráadásul az előállítás másfajta költségei is magasabbak lettek. A Magyar Pékszövetség elnöke beszélt erről.

Költségek itt és ott

„A sütőipari termékek előállításához szakemberekre van szükség. A munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér emelkedésének hatására megnöveli az előállítási költséget. Ám a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése nemcsak folyamatos költségnövekedést eredményez a cégeknél, hanem erőteljes bérfelhajtó hatása a teljes munkaerő-állományra kiterjed. Ennek oka egyrészt a munkaerő megtartásán túl a többi ágazat elszívó hatása, másrészt a fizikai dolgozók hiányát más szektorból csak erőteljes emeléssel lehet pótolni” – foglalta össze a Hellóvidék portál számára Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Januárban a malmok – mint a legjelentősebb alapanyag-beszállítók – jelezték a liszt árának emelkedését, ami a fogyasztók mindennapi ellátásában jelentős szerepet betöltő sütőipari vállalkozásoknál egy újabb költségnövelő tényezőt jelent. A bérek és az alapanyagárak mellett az energia-, az üzemanyag- és logisztikai költségek emelkedése is gondot okoz a vállalkozásoknál. Az energia­költségek is jelentősen megemelkedtek 2019 azonos időszakához képest, a gáz 25-30 százalékkal, a villamos energia 50 százalékkal nőtt.

Az elhúzódó forintgyengülés kellemetlen mellékhatása, hogy magasabb lett az importtermékek átvételi ára, így drágábbak lettek a sütőipari alapanyagok is.

Az áremelés elkerülhetetlen

Septe József szerint ez a negatív összhatás komolyan sújtja a sütőipart és jövedelmezőségét. A Magyar Pékszövetség és a Nemzeti Agrárkamara megrendelésére az Agrárgazdasági Kutató Intézet által elvégzett 2018-as és 2019-es tanulmány is egyértelműen kimondta, hogy a sütőipari termékek jövedelmezősége évek óta rendkívül alacsony: a legalapvetőbb termékköröket veszteséggel, a legtöbbet pedig minimális, de mindenképpen csökkenő árréssel gyártják a hazai sütőipari vállalkozások.

Ezt a megállapítást erősítette meg az egyik megyénkbeli pékség tulajdonosa, de egyben jelezte, hogy a multik továbbra is tudnak bizonyos péktermékeket alacsony áron kínálni, ami megnehezíti a kicsik helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában