Széphalom

2020.01.28. 10:00

A télapó Széphalomra biztosan szánon érkezik

Van egy település a megyénkben, ahol nem kérdés, hogy fog-e esni télen a hó.

Horváth Imre

A településen élő Kovács Juli fotója a Magas-hegyről. Mintha egy hógolyót dobtak volna Széphalomra

Fotó: Kovács Juli

Ez már a harmadik tél a zempléni településen, Kazinczy Ferenc hajdani lakóhelyén – amelyet ő maga nevezett el az 1800-as évek elején Széphalomnak –, hogy karácsonykor is fehér lepel borít mindent, ha az egész országban egyébként nem is esik a hó. Ehhez semmi másra nincs szükség, csak hogy fagypont alá csökkenjen a hőmérséklet.

Már örülnek neki

Ez persze nemcsak karácsonykor van így, hanem egész télen: ha mínuszba megy a hőmérő, Széphalmon havazik. A településen élő Raczkocki Gergely szerint azonban ez nem valamiféle természeti csoda, hanem nagyon is racionális oka van, jelesül a település határán álló hegyen lévő Zempléni Kalandpark hóágyúi.

– Valószínűleg arról lehet szó, hogy a hóágyúzás miatt magas a levegőben a páratartalom, ami nálunk is lecsapódik hó formájában, hiszen pont ez a lényege a hóágyúzásnak. Nem tudom, hogy a műszerek beállításának módosításával elkerülhető lenne-e, hogy a sípálya mellett Széphalomra is hótakaró boruljon. Tény, hogy télen olyan a településünk, mintha egy hatalmas hógolyót dobtak volna rá, ez jól látszik a hegyről készült fotókon is – magyarázza.

Az állandó havazás harmadik, negyedik tél óta jellemző a településen – amióta hóágyú is van a kalandparkban –, de elsőre nem vették észre az összefüggést a hatszázas lélekszámú településen. Az lett gyanús, hogy a szomszédos településekről is keresték őket, hol készültek a havas képek, amiket közzétettek, mert náluk nem esett. A hótakarónak Széphalomból kiérve látványosan szakad vége, ez az erre autózókat is meg szokta lepni, hiszen a száraz út egyik pillanatról a másikra lesz havas, jeges.

A széphalmiak először nem feltétlenül voltak boldogok, ugyanis jóformán egész télen havat kell takarítani, sózni az utakat, járdákat, a gyerekek annál inkább örömmel fogadják a folyamatos égi áldást, hiszen egész télen tudnak szánkózni, hógolyózni, hóembert építeni. Mostanra azonban a felnőttek is meglátták a jó oldalát is a dolognak, és egyáltalán nem bánják, hogy így alakult.

– Ez a folyamatos téli havazás biztosítja, hogy tavasszal megvan a föld nedvességtartalma, így nagyon szépen fejlődik minden növény, ha megjön a jó idő. Emellett mégiscsak Széphalom az egyetlen település az országban, ahol mindig van hó télen, így ha valaki havat akar látni, szánkózni egyet, akkor hozzánk bátran ellátogathat – mondja Raczkocki Gergely.

Telet szeretők otthona

A települést már el is kezdték felfedezni ebből a szempontból is a turisták, aminek az ott élők kifejezetten örülnek. Eddig Kazinczy Ferenc mauzóleuma miatt volt egyfajta zarándokhely Széphalom, de most a tél szerelmesei számára is egyet jelenthet a havazással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában