Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.27. 19:00

Szorosabbra szőnék a szociális hálót

A lecsúszott településeken élők helyzetén akarnak gyökeresen változtatni.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Megszámlálhatatlanul sok olyan kistelepülés van a megyénkben, amelynek lakosai a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz is csak hiányosan jutnak hozzá, rosszabb esetben egyáltalán nem jutnak hozzá. Kevés az alapvető élelmiszereket árusító bolt, tartós fogyasztási cikkeket pedig csak a nagyobb településeken, sőt elfogadható áron csak a megyeszékhelyen lehet beszerezni.

Kihasznált mélyszegények

A munkalehetőségekkel is hasonló a helyzet. A legtöbb szabad munkahely a Kazincbarcika–Miskolc–Tiszaújváros ipari tengely mentén található. Mivel a megye földrajzilag nagy kiterjedésű, naponta akár több órát is az utazással kell tölteni. Ez is igazán csak abban az esetben megfelelő, ha az adott vállalat saját munkásjáratot üzemeltet. Az apró településekről ugyanis igazán csak napi néhány helyközi autóbuszjárat közlekedik, az is legtöbb esetben csak a járási székhelyig, onnan újabb buszra vagy vonatra átszállva lehet eljutni a munkahely közelébe.

A megyeházán megtartott felzárkózási fórumon az is elhangzott, hogy bőven akadnak olyanok, akik a mélyszegénységben élők helyzetét kihasználják, uzsora fejében szolgáltatásokat kínálnak nekik. Egy miskolci bevásárló-­odaút autóval 12 ezer forint, egy mobiltelefon-feltöltés 500 forint.

Szociális szakemberek szerint az ő eszközeikkel ezen úgy lehet változtatni, ha ugyanezeket a szolgáltatásokat megszervezik a rászorulók számára. Mobiltelefon-feltöltési lehetőséget alakítanak ki a közösségi házban, illetve – és ez egy konkrét pozitív eset – saját autójáratot indítanak el önköltséges áron: az egyik miskolci nagyüzembe szállítják a dolgozókat a kistelepülésről.

 

Bánné dr. Gál Boglárkától, a megyei közgyűlés elnökétől megtudtuk, hogy a felzárkózási program részeként elkészül egy megyei szintű szolgáltatási út térkép, amely a felzárkózás szempontjából meghatározó megyei szolgáltatásokat és szolgáltatási hiányokat fogja bemutatni. Elkészül egy esélyteremtő paktum, amely javaslatokat fog tenni a szolgáltatási hiányok megoldására.

Konkrét megoldások kellenek

– Az esélyteremtő paktumot a megyei önkormányzat olyan új és hatékony eszközöknek gondolja, amelyek hozzájárulhatnak a kérdéskör komplex szemléletű kezeléséhez – mondta Bánné dr. Gál Boglárka. – Az általánosító tézisekkel szemben konkrét megoldásokra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában