Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.18. 20:00

Örökbe fogadják az ovikat

A mezőzombori óvodát egy budapesti középiskola diákjai is támogatják.

Fellélegezhetnek a hátrányos helyzetű településeken működő óvodák. Civil kezdeményezésre ugyanis országos program indult Örökbe fogadok egy hhh-s ovit elnevezéssel. Ennek keretében magánszemélyek, munkahelyi közösségek, közismert emberek, civil szervezetek, de akár iskolák egy-egy osztálya is patronálhat óvodákat. A halmozottan hátrányos helyzetű családokban ugyanis a szülők nem tudják biztosítani az óvodai tisztasági csomagot sem. A vállalkozásokkal nem rendelkező településeken pedig az önkormányzatok az óvodák üzemeltetését és a dolgozók bérét is alig tudják kigazdálkodni.

Megyénkben 42

Borsod-Abaúj-Zemplén megye óvodái közül 42 jelentkezett a programba, és már mindannyian találtak örökbefogadót. Közöttük van a Mezőzombori Bóbita Óvoda, melynek vezetője, Fazekasné Kovács Katalin örömmel újságolta, hogy többautónyi adomány érkezett már hozzájuk. Küldtek gyermekruhákat, játékokat (udvari játékokat is), valamint tisztálkodószereket. Szükségük is van ezekre, hiszen a 96 gyermekük közül 92 hátrányos helyzetű.

– Érkezett csomag Szegedről, valószínűleg az IKEA dolgozói küldhették, mert a cég logójával ellátott törülközők és egyéb hasznos tárgyak voltak a dobozban. Örökbefogadónk a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola 10. osztálya is. A diákok osztálykirándulást szerveztek Mádra, hogy a kirándulás keretében meglátogathassák az óvodánkat. Szerették volna látni, hogy az adományuk hová kerül. Itt töltöttek egy délelőttöt, és boldogan játszottak a gyermekeinkkel. Érkezett csomag egy budapesti református egyházközségtől is. A plüssállatokat eltettük karácsonyra, ezt kapják majd a gyerekek ajándékba. A ruhákat pedig szétválogatjuk. Egy részét a családoknak adjuk, másik része az óvodában marad váltóruhának – sorolta az óvodavezető.

Három édesanya

Hozzátette: rendkívül jó kezdeményezés az óvodák örökbefogadása, hiszen így az adományozók sok-sok családon tudnak segíteni. A gyerekek és a szülők is örülnek a segítő kezeknek.

Az ovikat támogató országos mozgalom három édesanya kezdeményezésére indult. Barát Hella, Tóth-Hencz Edit és Pajor Csilla azon gondolkodtak, hová juttathatnák el a gyerekek kinőtt, de még jó állapotban lévő ruháit és a már megunt játékait. Szerettek volna ezekkel valódi segítséget nyújtani.

Barát Hella lapunknak elmondta: legfőképp azért örül mozgalmuk sikerének, mert így felszínre kerülhetett, hogy nagyon sok család és gyermek él nehéz körülmények között. Egyes településeken azzal találkozott, hogy az óvodák nem mertek jelentkezni, mert azt a polgármester nem nézte volna jó szemmel.

A mozgalomhoz közismert személyek is csatlakoztak. Sebestyén Balázs műsorvezető például a taktabáji óvodát fogadta örökbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában