Állatvilág

2019.11.11. 07:30

Legyen-e állatrendőrség?

A macskák többségében nincs chip, ami nehezíti a hatósági ellenőrzést.

Detzky Anna

Csabainé Lőrincz Marianna Rózsika cicájával

Forrás: Magánarchívum

Az állattartás ugyanolyan felelősségteljes feladat, mint a gyermekvállalás, ám nem mindenki felkészült rá. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke állattartói jogosítványt és állatrendőrséget vezettetne be. Október 16-ai számunkban már több kutyás szervezetet megszólaltattunk, de most a macskatartók véleményére is kíváncsiak voltunk, és meghallgattuk az ötletgazdát is.

Nyilvántartás kellene

– Sokan vesznek magukhoz úgy házi kedvencet, hogy se kellő ismeretük, se megfelelő tartási körülményeik, se az anyagi fedezetük nincs meg hozzá. Ezekből az esetekből kerülnek ki a kóbor állatok az utcára vagy a sintértelepekre – mondta Seres Zoltán. – Az állattartói jogosítvány a kedvencek tartását rendezné önkormányzati szinten. Az állattartó köteles lenne 10-12 pontból álló kérdőív kitöltésére az adott fajtára vonatkozóan, amit szakértők értékelnének ki. Az állatrendőrség pedig egy olyan részleg lehetne a rendőrség berkein belül, amelynek munkatársait felkészítik, hogy minden esetben felismerjék az állatkínzást.

A bükkábrányi Süti Állat­otthon Alapítvány többségében árva cicák befogadására specializálódott.

– Megyénkben hasznos lenne, ha bevezetnék az állatrend­őrséget. Leginkább a gyepmesteri telepeken rosszak a tartási körülmények. Az állattartói jogosítvány a bull típusú kutyáknál indokolt, de a macskák esetében vannak fenntartásaim – jelentette ki Szalai-Liktor Henrietta, az alapítvány elnöke. – Cicáknál nem kötelező sem a chip, sem az ivartalanítás, ezért nehezebb nyomon követni, hogy kihez tartozik az állat. Ráadásul az idősebb korosztály körében kedvelt a macska, akiket nem foszta­nék meg ettől a lehetőségtől.

Kivitelezhetetlen

A cicák érdekében két gyakorlott macskatartó is felszólalt.

– Szerencsés lenne megelőzni a felelőtlen állattartást, és környezettanulmányt folytatni a leendő gazdinál. Az állattartói jogosítvány bevezetését azonban nem tartom reálisnak, mert hatalmas a túlszaporulat a vadon született macskákból. A rendőrök között ismerek olyanokat, akik készségesen segítenek állatmentésnél, de külön állatrendőrség működtetésére valószínűleg ott sincs kapacitás – vélekedett Greskovits Judit, a MÁSA önkéntese.

– Szerintem a felelős állattartóknak nem jelentene problémát, ha vizsgázni kellene. Viszont felteszem, a többiek megpróbálnának kibújni alóla. A cicatartókat senki nem veszi nyilvántartásba, és az önkormányzatoknál nagy a leterheltség, úgyhogy az állattartói jogosítvány bevezetését kivitelezhetetlennek gondolom. Az állatrendőrségnél pedig nehézség, hogy faluhelyen ismerik egymást a lakók, és inkább szemet hunynak a kihágások felett, mint hogy névvel vállalják a bejelentést – mondta Csabainé Lőrincz Marianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában