Légszennyezettség

2019.11.20. 10:00

A fűtés okozza a legtöbb gondot most a levegőben?

A fűtési szezon beindulása után menetrendszerű a levegőminőség-romlás.

Horváth Imre

A lignit háztartási tüzelésre alkalmatlan (illusztráció)

Forrás: ÉM

A környezetvédelmi és civil szervezetek az elmúlt hetekben a levegőminőség romlása után ismételten felhívták a figyelmet az egyéni fűtés, mint legnagyobb levegőszennyezési problémára.

Élen a légszennyezettségben

Az nem újdonság, hogy a szilárd tüzelőanyaggal fűtés jobban szennyezi a levegőt, mint például a földgáz, nem is beszélve a távfűtésről. Az is régóta ismert gond, hogy a Sajó völgyében jobban megül a levegő, így a szennyezettség is, mint az ország más részein.

Most környezetvédők arra is felhívták a figyelmet, hogy az AirVisual mérőrendszerének adatai alapján hazánk legszennyezettebb levegőjű városai terén is élen járnak a Sajó völgyének települései. A légszennyezés mértékének meghatározásához egy speciális mérőegység használatos, ez az úgynevezett Air quality index (AQI), aminek segítségével könnyen kimutatható, hogy mennyire káros a levegő az adott területeken.

Egy a korábbi adatok alapján készült listán hazánk legrosszabb levegőjű városának Sajószentpétert találták 25-ös AQI értékkel, melyet Miskolc és Kazincbarcika követ 24.2 és 21.9-es értékkel. Külön érdekessége a listának, hogy Budapest nincs az első tízben, ami alapján megdőlni látszik az a tézis, hogy a közlekedési ártalom jelenti a fő légszennyezési forrást.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata megbízásából lakossági szénárusító helyekről szénminták beszerzése, majd bevizsgáltatása történt meg 2019 szeptemberében a Sajó völgyében. A minták eredményei azt igazolják, hogy a lakosság számára tüzelőanyagként árusított és osztott lignit háztartási tüzelésre alkalmatlan, ugyanis alacsony a fűtőértéke, magas a hamu és kén tartalma.

A Zöld Kapcsolat Egyesület, valamint a Levegő Munkacsoport is számos intézkedési javaslatot fogalmazott meg a helyben élő lakosságot és szakembereket is bevonva. Ezek közé tartozik, hogy tiltsák be a lignit tüzelőanyagként való értékesítését, illetve a völgyben az újabb lignitbányák nyitását, és vizsgálják felül az ásványi nyersanyag minőségét szem előtt tartva a még működőket.

Vizsgálják a szénféléket

Piacfelügyeleti szervként a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat indítson vizsgálatot a lakossági forgalomba hozott szénféleségek ellen­őrzése érdekében, vizsgálja ki a lakossági tüzelésre értékesített ásványi nyersanyagok mennyiségét, fajtáját, a felhasználás, hasznosítás módját. A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálja meg a kereskedelmi forgalomban lévő tüzelőanyagok teljes körét.

A lignitet, a magas kéntartalmú szeneket pedig vegyék ki a támogatható tüzelőanyagok köréből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában