Újrahasznosítás

2019.10.26. 11:30

Új gazdára találhatnak a lomjaink

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a MÚK, a Miskolci Újrahasználati Központ.

Bájer Máté

Tárgyak, amelyek talán jók lesznek valakiknek valamire

Fotó: Kozma István

Sokszor esik szó manapság a hulladékok szelektív gyűjtéséről, azok újrafelhasználásáról. Az igazán zöld megoldás az, ha nem is keletkezik valódi hulladék. Ehhez járul hozzá a MÚK, melynek célja, hogy a mai fogyasztói társadalomban feleslegessé vált használati tárgyak ne a szemétben landoljanak – így terhelve pluszban a környezetet –, hanem újra visszakerüljenek a felhasználási körforgásba.

Holmijaink folyamatosan cserélődnek, a lomnak vélt tárgyakat gyakran kidobjuk a kukába. Sokszor végig se gondoljuk, hogy ami számunkra felesleges kacat, más számára még hasznos lehet.

Ingyenesen adhatják le

A központ megnyitása – az ünnepségen Veres Pál polgármester is részt vett – mérföldkő a Mirehu Nonprofit Kft. tevékenységében: a lakosok ingyenesen adhatják le a feleslegessé vált tárgyaikat, míg ezeket egy minimális raktározási díj megfizetése után el is vihetik új tulajdonosaik. Az átvételre szánt termékek esetében fontos szempont, hogy azok jó állapotúak, megfelelő minőségűek, eredeti rendeltetésük szerint használhatók legyenek. A MÚK-ban a használati tárgyakat tematizálva csoportosítják: lakberendezési tárgyak, bútorok, sporteszközök (kerékpár, labda, roller stb.), konyhai eszközök, könyvek, feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök. A MÚK nyitókészletét a házhoz menő lomtalanításokból és a hulladékudvarokba beszállított tárgyakból válogatták ki. A központot a cég József Attila utca 65. szám alatti telephelyén alakították ki egy már nem használt épületszárnyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában