Interjú: dr. Hegedűs Ágnes orvossal

2019.10.08. 19:00

Tanulható az egészség?

Az orvosi holisztikus szemléletről tartanak előadást a MAB-székházban.

B. Tóth Erika

Fontos lenne, hogy az orvos holisztikus szemléletmóddal kezelje a beteget (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Tanuljunk egészséget címmel Miskolcon, a MAB-székházban október 11-én délután 5 órától ingyenes előadást tartanak. Meg lehet tanulni az egészséget? – kérdezzük dr. Hegedüs Ágnest, aki a holisztikus gyógyítás híve, és előadóként vesz részt a rendezvényen. Megtudjuk tőle, hogy már harmadik éve szerveznek hasonló programot az akadémiai bizottság szociológiai munkacsoportjával. Általában közérdekű témákat járnak körbe interaktív előadás formájában, a témák kapcsolódnak a mentális vagy testi egészséghez.

Megtanulható az egészséges életmód?

Szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. Emlékezzünk vissza: amikor kisgyermekként betegek voltunk, elmentünk vagy elvittek minket az orvoshoz, aki gyógyszert vagy injekciót írt fel. Nem voltak arra kíváncsiak, hogy vajon miért kaphattuk el azt a bizonyos betegséget.

Önök a holisztikus szemlélet hívei, azaz az embert mint egészet nézik, nem pedig egy-egy szerv működését.

Igen, ez vesszőparipám. Ma már 35 éve vagyok a pályán, én a szakvizsgám – ami nem most volt – letétele óta hangsúlyozom, hogy a gyógyítás szemléletének holisztikusnak kellene lenni. A pszichoterápiás képzés első megtanulandó mondata is az volt, hogy a gyógyítás mindig holisztikus volt. Ez engem megnyugtatott. Egyre mélyebben éreztem annak a szükségességét, hogy az embert mint egészet nézzem, miközben egy testrészét gyógyítom.

Mit rontunk el az életvitelünkben?

Nagyon sok mindent. Étkezést, stresszkezelést, nem figyelünk az életmódunkra, a gondolkodásunkra, pedig ezek kihatással vannak az egészségünkre.

Amikor valamilyen szervi problémával fordul önhöz a beteg, mit csinál? Leülteti, és a lelkét akarja megismerni?

Nem, azért ez nem ilyen egyszerű. Az első dolog az állapotfelmérés. Fontos megtudnom, hogy aki hozzám fordul, az elsődlegesen milyen problémával jött, a probléma milyen mélységű, súlyosságú, a lényének milyen rétege sérültebb, hol vert gyökeret a probléma. Ki kell derítenem, hogy érzelmi vagy gondolkodási problémáról van-e szó. Diszfunkcionális? Traumatizáló? Ezek mind nagyon fontosak. Érdekel, hogy fél-e attól, hogy neki is olyan betegsége lesz, mint a nagyapjának vagy édesanyjának. Mert ezek nagyon gyakran megbetegedési gondolkodású mintázatok. Fontos tudni, hogy ez feloldható-e, vagy mélyebben gyökerezik az érzelmi szintjében, amihez én már kevés vagyok.

Nagyon sok ember szorong napjainkban…

Igen. Vagy negatív gondolkodási mintázata van. Mindentől fél. Ami még be sem következett, sőt be sem fog következni, de neki okoz pár álmatlan éjszakát. Csalódásokon ment keresztül, csalódott a hit rendszerében vagy az értékrendszerében, amiben eddig élt. Sokrétű a probléma.

Amikor kiderül, hogy érzelmi probléma áll a háttérben, hogyan lehet gyógykezelni? Pszichológus a megoldás?

Nem feltétlenül. Én sem vagyok pszichológus, és mégis sok páciensem volt, van, akit meg tudok gyógyítani a módszerrel.

Nem tudom, jól látom-e, hogy nálunk még nem elterjedt, mint a nyugati kultúrákban, hogy mindenkinek van pszichológusa, úgy, ahogy van fogorvosa, nőgyógyásza.

Én is ezt tapasztalom. Sajnos nem természetes, hogy ha valakinek van egy érzelmi problémája, felkeres egy pszichológust. Azt látom holisztikus orvosként, hogy néha több lehetőségem van segíteni, mert hozzám hamarabb eljönnek, mint a pszichológushoz. Az, hogy valaki nem tud megküzdeni az érzéseivel, érzelmeivel, ez egyfajta inkompetenciaérzést ad, és nem szívesen vállaljuk fel. Különösen férfiak körében megy ez nehezebben. Azt látom, hogy ha holisztikusan gondolkodunk és minden szintet megnézünk, akkor tudunk segíteni. A MAB-székházban tartandó előadásunkkal is azt szeretnénk elérni, hogy az emberek ráébredjenek, hogy van segítség még akkor is, ha az érzelmeik betegítik meg őket. Megismertetjük a holistic pulsinggal (lélekmasszázs) a részvevőket, a shiatsuról (egy modern egészségmegőrző és gyógyító módszer, amely a keleti gyógyászat évezredes hagyományára támaszkodik – a szerk.) is beszélünk, és elmondjuk azt is, hogyan támogathatjuk hatékonyan szervezetünk öngyógyító és problémamegoldó képességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában