Miskolc

2019.10.17. 08:00

Nagycsalád négy keréken

A várakozásokat felülmúlóan sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program megyénkben is.

A Berecz család átveszi az autót Forinyák Fatime márkaigazgatótól

Fotó: Ádám János

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének közlése alapján a múlt hét végéig az online kérvények letöltéseinek száma meghaladta a 16 ezret, ebből már több mint 9 ezer határozat született, amiből 1800 szerződést meg is kötöttek. A kereslet az olcsóbb hétüléses autók irányába mutat.

Pozitív hozzáállás

Valószínűleg a Magyar Államkincstár nem volt felkészülve a rohamra, mert a dokumentáció és a támogatási összeg utalása sem megy határidőre. A nagycsaládosok közösségi oldalon működő csoportokban osztják meg tapasztalataikat és adnak egymásnak tippeket, de néha téves információk is gazdát cserélnek.

Négy gyermeket nevel férjével a kazincbarcikai Berecz-Marton Viktória, aki elmondta, már azelőtt gondolkoztak az autócserén, mielőtt megtudták, hogy lesz nagycsaládos autóvásárlási támogatás. A kiválasztott típust előrendelték májusban, július elején feladták postán a kérelmet a Magyar Államkincstárnak, de 30 nap elteltével sem látták a rendszerben, legalábbis a telefonos ügyfélszolgálaton ezt az információt kapták, ezért az édesanya online is beadta. Újabb 30 nap várakozás következett.

 

Viszont ekkor már megtudta, ha személyesen megy be a MÁK budapesti ügyfélszolgálatára, azonnal megkapják a határozatot. Ez így is történt és Viktória pozitív érzésekkel távozott, hiszen az ügyintézés során mindenki segítőkész volt. A határozattal a kezében már csak a dokumentumok aláírása és az autó átvétele volt hátra, mi­után kiderült, hogy elkészült a gyárban a jármű. Kérdés maradt viszont, átadják-e az autót a MÁK utalása előtt. Végül a kereskedésben úgy döntöttek, átveheti a család. Kicsit hosszúnak tűnt a várakozás, de az egész ügymenet alatt azt érezték, mindenki segíteni akar – hangsúlyozta az anyuka.

Az érdeklődés folyamatos

– A Citroën C4 Grand Space-­ből adnak el a legtöbbet, nyolcvan darabnál tartanak úgy, hogy áprilisban kezdték el forgalmazni – mondta el Nagy Máté, a Sajó Autó ügyvezetője. Sokan a nagycsaládosok közül tavasszal előrendelték az autót, később amikor megkapják a támogatói okiratot, akkor születik meg a tényleges szerződés.

Örülnek ennek a támogatási formának – az állam két és fél millió forintot ad autónként –, nemcsak amiatt, mert új kocsikat tudnak értékesíteni, hanem mert meg tudják mutatni magukat nagyobb közönségnek is. Olyanoknak, akiknek eddig nem volt lehetőségük új autót vásárolni. A kormány óriási lehetőséget adott ezzel a nagycsaládosok kezébe – emelte ki Nagy Máté. Hiszen aki egyébként is autóvásárláson gondolkozott, de esetleg csak használt járművet tudott volna megvenni, most belevághat az új vásárlásába. Főleg annak fontos, akinek több gyermeke van és sokfelé oszlanak a költségek.

Azzal kapcsolatban, hogy a MÁK utalása előtt átadják-e az autót, azt a választ adta az ügyvezető, hogy nincs egyértelmű állásfoglalás erről, mert nekik kockázatos, viszont az ügyfél-elégedettség is fontos. De még nagyon az elején tart a folyamat, később biztosan olajozottabban fog működni mindenki részéről. A három márkából, amit forgalmaznak, összesen 150-re van megrendelésük, amelyek közül még csak pár darabot adtak át. De év végéig vélhetően mindegyik a tulajdonosnál lesz. Állítása szerint az érdeklődés továbbra is hatalmas a nagycsaládosok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában