Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.20. 10:00

Mind több életet mentenek

Két és fél év alatt közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma.

Horváth Imre

Balról: Takács Bettina és Hudák Ákos

Az Országos Mentőszolgálat számára kiemelten fontos a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztése, ezért számos kampányt indítottak már.

Ne legyünk tétlenek

Életveszély esetén a túlélési esélyeket az elsősegélynyújtás gyorsasága és szakszerűsége határozza meg. A tudás könnyen megszerezhető, a legrosszabb, ha nem teszünk semmit.

A mentők a Hősképzéseken minden hónap utolsó hétfőjén várják az érdeklődőket, az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából pedig minden eddiginél több, összesen 136 mentőállomás nyitotta meg kapuit. Megyénkben Miskolc, Mezőkövesd, Izsófalva, Encs, Tiszaújváros, Kazincbarcika, Ózd, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Aggtelek mentőállomásán várták az újraélesztés iránt érdeklődőket.

A mentők mellett a világnap alkalmából a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai is több helyen tartottak tájékoztató akciót. Volt, ahol gyermekcsoportok váltották egymást, míg máshol komplett munkahelyi kollektívák tekintették csapat­építő tréningnek az oktatást.

 

Az esemény óriási sikert hozott a mentőknek. Közel háromezer „civilnek” taníthatták meg az újraélesztést egyetlen nap alatt, ráadásul a résztvevők nagy része azonnal letöltötte a Szív City applikációt, hogy ha baj van, rájuk is számíthassanak, tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat.

Harmincezer letöltő

Az Országos Mentőszolgálat közreműködésével 2017-ben kifejlesztett Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy alkalmazás segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nemcsak mentőautót indít a keringésmegállás helyszínére, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is. Az applikációt eddig több mint 30 000 felhasználó töltötte le, és eddig 33 sikeres újraélesztés történt a segítségével.

Több száz élet

Az Országos Mentőszolgálattól kapott legfrissebb adatok szerint két és fél év alatt közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma. Míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak. Az eredmény mögött látható, hogy a féléves időszakban előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött (2335-ről 4653-ra nőtt), vagyis a nagyobb esély nagyobb sikerszámot produkált. Az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, melynek része egyebek mellett a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, új szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátortérkép megalkotása és a laikusok számára indított Hősképzés szemléletformáló hatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában