Helyi közélet

2019.09.11. 15:00

Újra élővé teszik a hagyományt

Szombaton második alkalommal ünneplik Sajóvelezd jellegzetes növényét, a káposztát.

Marosréti Ervin

A káposztás ételek jellemzőek Sajóvelezdre

Fotó: Marosréti Ervin

A régi időkhöz képest manapság kevesebben foglalkoznak káposztatermesztéssel Sajóvelezden, ettől függetlenül továbbra is a falura jellemző növénynek számít. A Sajó menti, kissé párás klíma ugyanis kedvező a káposztának, amiből aztán rengeteg finomság készül. Kiemelkedik ezek közül a töltött káposzta, valamint a savanyúság, amit a kazincbarcikai, a putnoki és az ózdi piacon hétről hétre megtalálnak a vásárlók. Szombaton azonban a helyiek összefogásának köszönhetően a faluban termesztett káposztát helyben lehet megkóstolni. Tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első Káposzta Fesztivált, amely pozitív tapasztalatokat, visszajelzéseket hozott, így nem volt kérdés, hogy a Sajómentiekért Alapítvány idén is megszervezi az egyre nagyobb érdeklődéssel várt napot.

Savanyítják, megtöltik

– A méltán híres idei velezdi káposzta ebben az időszakban már megkóstolható, ezért döntöttünk a szeptember közepére eső hétvége mellett – indokolta a fesztivál időpontját Takács József Györgyné, a kuratórium elnöke. – Nem csupán nyersen vagy savanyúság formájában, hiszen az előkészületek már javában zajlanak, több fajta, nagyon finom káposztás étel kerül majd az asztalra. Több mint ezer darab levelet már besavanyítottunk, természetesen meg is fogjuk tölteni, de a káposztás kalácsot is érdemes lesz megkóstolni ezen a szombaton.

Káposztás ételek várják a látogatókat szombaton

A fesztivállal kapcsolatban Takács József Györgyné azt is kiemelte, hogy a tavalyi rendezvényre nyugodt szívvel alapozhatnak. A sikeres programelemeket megtartották, egy-két változtatással pedig igyekeznek még színvonalasabbá tenni a hétvégi Káposzta Fesztivált. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, a különböző kommunikációs csatornákon pedig rengetegen érdeklődnek. Ebből arra lehet következtetni, hogy szombaton jóval több vendég érkezik a faluba, mint egy esztendővel korábban.

Nemzedékeken át

– A délelőtti főzőverseny kapcsán egy kicsit lazítottunk a feltételeken – tette hozzá a kuratóriumi elnök. – A csapatoknak tavaly kimondottan töltött káposztát kellett készíteniük, idén viszont csupán annyit kötöttünk ki, hogy káposztás legyen az étel. Egyébként ezt tartjuk a fesztivál legfontosabb üzenetének. A régi hagyományt kívánjuk élővé tenni. Most úgy érezzük, hogy a lakosság szívéhez is egyre közelebb kerül a rendezvény. Rengeteg segítséget kapunk a fiataloktól, a közös főzésben pedig a közép- és az idősebb korosztály vesz részt inkább. A tapasztalatukat aztán folyamatosan átadják az új nemzedék számára, akik majd továbbviszik a „tudományt”.

A Káposzta Fesztivál programja a reggeli órákban a főzőversennyel kezdődik, 10 órától pedig a helyi kápolnában misét tartanak. Megáldják az idei termést, innen pedig a Sajóvelezdi Pihenőparkba vonul át a menet. Délben a káposztás ételek kóstolása mellett a Számadó Zenekar szórakoztatja a vendégeket, majd a szabadtéri színpadon fellépnek a velezdi óvodások és a helyi néptáncegyüttes is. Utánuk Abaházi Nagy Lívia, Vadkerti Imre és Juhász Marci énekel, este hét órától a Blues Ranch zenekar koncertezik, végül a Horváth Party Band ad elő népszerű slágereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában