polgárőrség

2019.09.03. 09:30

Polgárőrök vigyázzák a gyerekek biztonságát

Idén is polgárőrök vigyázzák a gyerekeket az iskolakezdés alkalmából az egész megyében – ahogy országosan is.

Horváth Imre

Polgárőrök vigyázzák a gyerekek biztonságát a Martin-Kertvárosban is

Fotó: Ádám János

Idén is polgárőrök vigyázzák a gyerekek biztonságát az iskolakezdés alkalmával az egész megyében – ahogy országosan is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség (MPSZ) a 2019/2020 tanév kezdetére augusztus 27. és szeptember 27. között a települési oktatási intézmények körzetében, a diákok által igénybe vett útszakaszok mentén és az iskolák közvetlen közelében a megye polgárőr-egyesületeit fokozott járőrszolgálatra kérte fel.

Ezt a tevékenységet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysággal egyeztetve együtt, illetve egymást kiegészítve végzik el.​ A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az oktatási intézményekhez közeli gyalog­átkelőhelyeknél reggel és délután polgárőrök segítik az átkelést, és figyelnek arra, hogy a gyerekek nehogy autó elé lépjenek, szaladjanak, az autósok pedig figyeljenek és megadják az elsőbbséget.

A fő feladat továbbra is az, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az időszakban ne következzen be iskolába való menet, onnan hazamenet közlekedési baleset.​ A 2019. évben országosan meghirdetett „A közterületi szolgálat hatékonyságának fokozása” című országos projektnek ez a tevékenység része és egyben az „Egy iskola – egy polgárőr” program népszerűsítése is.​

Minderről kedden reggel Miskolcon, a martinkertvárosi Csele és Kisfaludy utak kereszteződésénél lévő gyalog­átkelőnél tájékoztatott ​Cseh László megyei alelnök és városi egyesületi elnök, valamint Dudás Péter megyei alelnök, miközben három helyi polgárőr segédkezett a helyszínen. Hangsúlyozták, hogy a szeptemberi iskolakezdésnél az autósok és a gyerekek is figyelmetlenek még, az egy hónapos segítség elég ahhoz, hogy mindenki visszarázódjon a rendes kerékvágásba. Az eddig években ebben az időszakban nem volt a megyében gyerekgázolásos baleset, így tevékenységük sikeresnek mondható.

– Ilyenkor a gyerekek kicsit olyanok, mint a vad csikók, elevenek, futkároznak, nem elég figyelmesek, kell egy kis idő, hogy megszokják a megnövekedett forgalmat, addig a polgárőrök vigyázzák a biztonságukat. De nyáron az autósok is elszoknak a nagy gyalogosforgalomtól – mondta Cseh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában