Miskolc

2019.09.15. 14:30

Mérnökök mulatsága

Idén is Újmassa adott otthont a Fazola Fesztiválnak.

Bájer Máté

Mérnökök mulatsága

Fotó: Kozma István

A Kohászati Gyűjtemény volt a helyszíne a 13. alkalommal megrendezett fesztiválnak. A Diósgyőri Vasmű megalapítójáról, Fazola Henrikről elnevezett esemény a város ipari múltja előtt állít emléket. A kétnapos rendezvény pénteken indult a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában tartott konferenciával, melynek témája a hetven éves miskolci bányászati és kohászati mérnökképzés volt. Szombaton már a nagyközönség számára is nyitott programokkal várták az érdeklődőket a Fazola-kohó térségében. A szabadtéri rendezvényen számos olyan érdekességgel találkozhattak a látogatók, mint a látványcsapolás, a tiszteletbeli kohászavatás, vagy a Miskolci Egyetem bemutatkozása.

 

A nap folyamán a gyerekeket is rengeteg színes múzeumpedagógiai programmal várták a szervezők. Volt vízikerekes kovácsműhely és lehetőség nyílt a Massa Múzeum tárlatvezetéssel egybekötött látogatására is. Megmutatták, hogyan kell hengerelni egy mini hengermű segítségével, formázhattak érméket, részt vehettek a népi kismesterségek bemutatóján, de volt anyagtudományi és bányászati játszóház is. A zenés programokat a Perecesi Bányász Fúvószenekar, a Diósgyőri Jazztánc Klub, a Mikulás Vonat Társulat és Varga Lajos harmonikaművész szolgáltatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában