Magyar Honvédség

2019.09.16. 16:00

Kinyílt a Honvédség kapuja az egyetemen

Toborzó ügyfélszolgálatot adtak át hétfőn.

Bájer Máté

A toborzóiroda átadásán

Fotó: Bujdos Tibor

Az Országgyűlés 2004-ben módosította az alkotmányt. Ennek értelmében a Honvédség állományát békében kizárólag hivatásos és szerződéses katonák, köztisztviselők, valamint honvédelmi alkalmazottak alkothatják. 2013-ban a honvédség összlétszámát 29 700 főben maximálták, ez a keretszám azonban nem tartalmazza az önkéntes tartalékosokat. Egyre inkább érződik az igény, a bővítésre a honvédség részéről, ezt mutatja a Miskolci Egyetem A/2-es épületében telepített új toborzóiroda is. Itt szeretnék bemutatni a diákoknak, milyen lehetőségeket tud nyújtani a Honvédelmi Minisztérium számukra.

A toborzó ügyfélszolgálat irodájának ünnepélyes átadására hétfő délelőtt került sor.

 

– Régen természetes volt, hogy mindenki volt katona – emlékeztette a jelenlevőket prof. dr. Torma András rektor – A rendszerváltás következménye, hogy ma már nincs sorkatonai szolgálat, és Magyarország egy önkéntes haderőre támaszkodva őrzi a hazát. Az alaptörvényben is benne van, hogy minden állampolgárnak kötelessége a haza védelme. Amikor megállapodást kötöttünk, majd ezt megerősítettük a Magyar Honvédséggel, nyilvánvalóvá tettük, hogy intézményünkre biztosan támaszkodhatnak.

A köszöntőbeszédek után emléktáblát adtak át, majd katonai roadshow-t tartottak, ahol különböző honvédelmi előadásokkal várták az érdeklődőket.

Az irodában mindig jelen lesz egy tartalékos és egy aktív kolléga – tájékoztatott Vitár Zsolt honvéd-alezredes – Ők azokat az egyetemistákat várják, akik érdeklődnek a Magyar Honvédség iránt. Számszerű elvárásaink nincsenek az ügyfélszolgálat munkájával kapcsolatban. Azért azt hozzátenném, hogy az egyetem a honvédelmi ismeretek oktatását 150 fővel kezdte el, mára azonban több, mint 300 hallgató vette fel ezt a tárgyat. Ennek megfelelően azt várjuk, hogy minél több diákhoz jusson el az információ, minél többen jelentkezzenek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területvédelmi Zászlóalj állományába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában