Miskolc

2019.09.21. 20:00

Diákok lepték el a Szent István teret

Közös bemelegítéssel kezdődött a Belvárosi Mobilitás Nap pénteken reggel a Szent István téren.

Nagy-Hankó Krisztina

Diákok lepték el a Szent István teret

Fotó: Ádám János

Majd elindult az Európai Diáksport Nap keretében meghirdetett „Fussunk 2019 métert!” verseny általános és középiskolás diákok számára. A futást követően egész nap izgalmas programokkal készültek az érdeklődőknek. A tanulók egyénileg is pontokat gyűjthettek a különböző helyszíneken, amelyeket a végén összesítettek, és ajándékokat kaphattak érte.

Vetélkedők a közlekedésről

Több mint tíz sátorban várták érdekes játékos feladatokkal az iskolásokat, de nemcsak őket, a családokat is. Kerékpár, BMX, roller, görkorcsolya, gördeszka, valamint KRESZ-ügyességi versenyek, kooperációs játékok, információs tanácsadás, kreatív foglakozások, labdajátékok, pontjátékok, fajátékok, szerencsekerék, KME kerékpáros pálya, óriás társasjátékok – ezek közül valamennyit kipróbálhattak a fiatalok. A kisebbekre is gondoltak, nekik aszfaltrajzverseny, óriás trambulin, játszóház, gokart és kitűzőkészítés is volt. A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági ügyességi pályát hozott. A mobilitás esélynap jegyében interaktív érzékenyítő foglalkozások voltak. Ezenkívül interaktív kiállítások az energiahasznosítás, felelős háztartás, vízfelhasználás és hulladékkezelés területéről, valamint szemléletformáló ökojátékok és foglalkoztatók is várták az érdeklődőket. A legnépszerűbb azonban a középiskolások számára meghirdetett buszhúzó verseny volt, ahol az MVK Zrt. egyik járatát kellett álló helyzetből elmozdítani.

 

– Ez a 19. mobilitási hét, melynek egyik nagy programja a pénteki napra helyeződött, hiszen futóversenyt szerveztek a Európai Diáksport Nap alkalmából. Megközelítőleg 1000 diák futott, 4 általános iskola és 12 középiskola tanulói – mondta el Egri Zsuzsa, a Factory Aréna vezetője, főszervező. Hozzátette továbbá, hogy mindig azt hiszi, ennél sikeresebb már nem lehet, de az idei rendezvény is rácáfolt erre, hiszen tavaly „csak” 700-an futottak. A részt vevő civil szervezetek, partnerek száma is nő. Évről évre növekszik a rendezvény, és egyre több oktatási intézmény csatlakozik. Példa erre az is, hogy 15 iskola vett részt a „Tekerj a suliba” elnevezésű megmozdulásban, amelynek lényege, hogy egy hétig betekertek biciklivel, rollerrel, görkorival és regisztrálták őket. A hét végén díjazzák a legtöbb gyermeket megmozgató iskolát és a tanulókat is. Görömbölyről a mostani eseményre több mint 100 biciklis diák érkezett, a Kiliánból is megközelítőleg 70-en – emelte ki a főszervező. Fontos a fiataloknak, hogy megtanulják, nemcsak autóval, hanem alternatív eszközökkel is lehet közlekedni, mert akkor nem szennyezzük a környezetet.

Nem volt nehéz teljesíteni

„Eleinte kerülgetni kellett a kicsiket, de aztán behoztam a lemaradást, és a hatodik helyen futottam be az általános iskolások versenyében” – mondta Léhi Kristóf, a Fráter György Katolikus Gimnázium hetedik osztályos tanulója. Hozzátette még, hogy nem tartotta nehéznek a futást, hiszen rendszeresen sportol, focizik. Béres Emma Hanna szintén fráteres, hetedikes diák, elmondta, hogy nagyon szeret futni, egyébként is atletizál, tehát nem áll távol tőle a sport. Ez a táv is tetszett neki, összesítésben tizedik lett, a lányok versenyében pedig második helyezést ért el.

 

Heinisch Gabriella kilencedikes középiskolás tanuló, először vesz részt a mobilitási napon, amit nagyon izgalmasnak talált, szinte mindent kipróbált, amire lehetőség volt. Az iskolán kívül a szabadidejében is szívesen fut – mondta. Nagy Dániel Zsolt kilencedikes a Szentpáli István-középiskolában, ő is több mindent kipróbált, de a legérdekesebb a bogárevés volt. Rántott tücsköt evett, amiért aláírást kapott, megette, habár állítása szerint ennél finomabb ételt is evett már. Az ő sportja az extrém roller, a Factory Arénában és más helyeken is űzi, lassan három éve.

A kezdetektől

– Az első autómentes nap kezdeteinél, sok évvel ezelőtt is itt voltunk mint szervező, most azért jöttünk, mert szívügyünk továbbra is a környezetkímélő közlekedési formák népszerűsítése a városban – mondta F. Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület részéről. Két célcsoportra koncentrálnak, a nőkre és a gyerekekre. Létrehozták a Miskolci Csajok a Bicajon csapatot, akikkel nagyjából hat éve szerveznek laza összejöveteleket, túrákat. – A nők mintát mutatnak a családban, ha ők kerékpárra pattannak, könnyebben mennek utánuk a férjek és a gyerekek is – hangsúlyozta Zsuzsanna. Itt a sátorban KRESZ-játékokkal készültek, klímakereket hoztak, kerékpáros banánturmixot készítettek.

Szombaton Egykerekű Országos Bajnokság lesz a Szent István téren, vasárnap pedig a Nemzetközi Autómentes Nap programjaira várják ugyanide az érdeklődőket, illetve ezen a napon rendezik meg a Miskolci Barátság Maratont is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában