Szirmabesenyő

2019.09.02. 17:30

A tanév nem csúszik, csak az iskolafelújítás

Egyelőre építési területhez hasonlít a szirmabesenyői iskola, de a polgármester optimista.

Hegyi Erika

Ilyen lesz az iskola a felújítás után – mutatja Huszti Gábor polgármester

Fotó: Kozma István

Még javában folyik a felújítás a szirmabesenyői iskolában, de Huszti Gábor, a település polgármestere megnyugtatott minket és a szülőket is, hogy ez nem jelenti azt, hogy náluk nem kezdődik el a tanév. Véleménye szerint ugyanis egy hét alatt olyan állapotba lehet hozni az épületet, hogy beköltözhetnek a termekbe az osztályok. A tanév első hetében olyan programokat szerveztek a pedagógusok, amelyeket egyébként is meg kellene tartaniuk tanév közben, de nem az iskola falai között. A 7–8. osztályosok például pályaorientációs napokon vesznek részt a Bosch-ban, a Miskolc Holdingnál és a megyei kórházban. Sőt, amikor a Miskolci Egyetem kancellárja hírét vette, hogy az osztálytermek még nem állnak készen a gyerekek fogadására, felajánlotta a Miskolci Tankerületi Központ igazgatójának, hogy az egyetem szívesen fogadja a gyerekeket, akik megismerkedhetnek az ott folyó munkával, kutatásokkal. Az iskola alsósai erdei iskolába mennek, amit nagyon szeretnek a kisdiákok. A mai napot a tornateremben tölti az iskola apraja-nagyja, ahol a nebulók megkapják a tankönyveket.

Szülői összefogással

A polgármesterrel pénteken mi is ellátogattunk a Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskolába, ami alapfokú művészeti iskola is. Kívül-belül szorgos munka folyt, de bizony még sok a tennivaló. Egyelőre a folyosón várakoznak az új radiátorok, ajtók, ajtótokok és építőanyagot tartalmazó zsákok. A könyvtárban festékesdobozok alkotnak tornyot. Sok helyen kell még festeni, és a külső vakolás sincs kész. A tetőtérben, az alsósok termeiben szülők is besegítenek a laminált parketta lerakásában, sőt az egyik terembe egy szülő cégének a munkatársai is eljöttek, hogy minél hamarabb végezzenek. A szomszédos teremben két képviselőjelölt serénykedik. Amíg az apukák parkettáznak, addig az édesanyák takarítanak. Mossák az asztalokat és a székeket, hogy minél hamarabb be tudják rendezni az elkészült termeket. A polgármester azt mondja, nyilván nem örül annak, hogy csúszik az iskola felújítása, de azért az boldogsággal tölti el, hogy a szülők és a település lakói összefogtak egy nemes cél érdekében, és önzetlenül segítenek.

Csúszik a kivitelező

De miért is kerültek ilyen helyzetbe? Ezt is megtudjuk Huszti Gábortól. Mint mondja, ennek több oka van. Az egyik, hogy a kivitelező cég nem teljesítette határidőre a munkákat, ezért kötbért fog fizetni. A másik, hogy nemcsak a pályázaton elnyert felújításokat szerették volna elvégezni, hanem sok mást is, mert esztétikus és korszerű iskolát szeretnének biztosítani a gyerekeknek, akik nincsenek kevesen, összesen 240-en.

 

– Az iskola épülete az önkormányzat tulajdona, de a Miskolci Tankerületi Központ vagyonkezelésében van. Tavaly nyertünk pályázati pénzt az épület energetikai felújítására, összesen 193 millió forintot, ehhez az önkormányzat még 45 milliót tett hozzá. A pályázati keretben a külső szigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítése (ezen belül kazán- és radiátorcsere), elektromos felújítás szerepelt. Hiába voltak az iskolának műanyag nyílászárói, az új szabványok háromrétegű üveget írnak elő, a régiek viszont csak kétrétegűek, így mindet cserélni kellett. A régieket megpróbálja hasznosítani az önkormányzat. Egyéb furcsaságok is adódtak. A pályázat például tartalmazza a villanyvezetékek cseréjét, de csak azokat, amelyek a lámpatestekhez vezetnek. Amik a konnektorokhoz viszik az áramot, azokat már az önkormányzatnak kellett kicseréltetnie saját forrásból. A munkák tavaly július közepén kezdődtek, de csak szeptemberig tudott zavartalanul dolgozni a kivitelező, mert akkor elkezdődött a tanítás. Később beindult a fűtésszezon, ami nehezítette a fűtéskorszerűsítést. Tavasszal az esős napok hátráltatták a munkákat – sorolja a polgármester. Hozzáteszi: a tankerülettől kaptak laminált padlót és falfestéket, úgyhogy a burkolatcserét és a festést is elvégzik. A távolabbi jövő tervei között pedig a tetőcsere és a mosdók felújítása szerepel.

A polgármester elmondta azt is, ha esetleg mégsem készülnének el szeptember 9-ére, akkor a település különböző épületeiben kezdődik majd el a tanítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában