ingatlanpiac

2019.08.30. 11:30

Utolérte a panellakás a családi ház árát Miskolcon

Jelenleg Miskolcon mintegy kétszáz lakás keres vevőt.

A panellakások árai is emelkedtek (illusztráció)

Fotó: Ádám János

Talán már egy éve is van annak, hogy a használt lakásokra is lehet igényelni a családi otthon támogatást, mely hatalmas lökést adott a lakáspiacnak. Ennek eredményeként a fővárosban 600-700 ezer forint négyzetméterenkénti szintet, a megyeszékhelyen 300 ezer forint/négyzetméter szintet értek el az ingatlanárak.

Tavasszal a határidő közeledtével újabb nyomás nehezedett a piacra, melynek következtében a vidéki családi házak árai is meglódultak. Jelenleg Miskolcon mintegy kétszáz lakás keres vevőt. Ha valaki családi házra vágyik, a támogatás segítségével könnyen hozzá tud jutni, ha kiköltözik a panelből. Ezt a folyamatot erősíti, hogy míg egy családi ház felújítása esetenként több millió forintra rúg, a panel esetén meglehet úszni töredékéből. Vannak, akik még mindig kivárnak, az árak további növekedésére számítanak, így gyakori a komoly alku adásvételeknél.

Az előzményekről kérdeztük Bányászné dr. Kristóf Andrea szociológust.

Válság után

– Közismert, hogy a 2008-as pénzügyi válság a lakáspiaci hitelezés területén robbant ki, s hazánkban is drasztikus változásokkal járt, mind a lakásárak, mind az építkezések tekintetében. Az elmúlt néhány év azonban mintha feledtetné a korábbi problémákat, sőt olyan mértékű lakáspiaci árrobbanásról hallunk a médiában, amelyek a környező országokkal összehasonlítva is kiemelkedőek. Arról azonban, hogy az országon belül milyen mértékű területi és települési differenciák alakultak ki, már kevesebb információt hallunk. Az országos tendenciákkal ellentétesen Miskolc egészében és városrészeinek nyolcvan százalékában 2017-ben még nem érték el a lakásárak a válság előtti szintet, azaz korántsem olyan látványos az áremelkedés, mint ahogy azt néhány felszínes információ alapján gondolhatjuk – mondja el a szociológus. – Sőt a válság mélypontján a visszaesés is sokkal drasztikusabb és differenciáltabb volt. Mindez azt is jelenti, hogy nőtt a szakadék az úgynevezett „jó helyek” és a rossz életkörülményekkel jellemezhető miskolci slumok (szegregálódott városrészek) lakásárai között – ismertette a szakember.

Értékes városrészek

Miskolc családi házas övezeteiben két városrész emelkedett ki (Berekalja, Miskolctapolca), amelyek az elmúlt évtizedben is a legértékesebb házakkal rendelkeztek. Érdekes, hogy Szirma kertvárosi házainak eladási árai az átlag körül mozogtak mindhárom idősíkban, míg Martinkertváros családi házas övezetének leértékelődése meglepő. A belvárosi társasházak és meglepő módon Vologda városrész panellakásainak eladási árai 2017-ben már magasabbak voltak, mint 2008-ban. Avas-Kelet, Diósgyőr, Szentpéteri kapu és Hejőcsaba városrészek társasházai értékesebbekké váltak, s javítottak pozíciójukon, ami nem meglepő, hiszen a város vezetése itt is sokat tett az élhetőbb lakókörnyezet megteremtéséért. Komlóstető társasházainak és Martintelep családi házainak leértékelődése és pozícióvesztése napjainkra sajnálatos tény. Martintelep családi házainak és Komlóstető társas házaiban lévő lakások eladási árai még a 2013-as mélypont körül szóródtak, s az áremelkedés még alig volt érzékelhető.

Alacsony árszinten

Hasonlóan alacsony eladási árak jellemezték Kilián városrészben a Kacsóh Pongrác utcai társasházakat, Új-Diósgyőrben az Andrássy utcai és a Kandó Kálmán utcai társasházakat is. Azonban a mélypontot 2017-ben is az Avas panellakásai és Pereces jelentették, ahol százezer forint alatti négyzetméter­áron is keltek el lakások, például a Gesztenyés és Nyíri Dániel utcákban. A jelentős panelházi rekonstrukciós beruházások ellenére érdemben csak a belváros, Vologda és Győri kapu városrészek pa­nellakásai váltak értékesebbé, a többi városrészben inkább stagnáló panellakás­árakról beszélhetünk. Mindez annak tudatában is elgondolkoztató, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint Miskolc lakosságának közel hatvan százaléka panellakásokban élt.

Megállapítható, hogy az egyes városrészeken belül is kialakultak a differenciák, azaz e tekintetben Miskolc teljesen mozaikszerűvé vált, s az egymás melletti lakótömbök között is markáns különbségek alakultak ki – összegez dr. Kristóf Andrea.

Fele a fővárosinak

– Ami a jelenlegi helyzetet illeti, talán már egy éve is van annak, hogy a használt lakásokra is lehet igényelni a családi otthonteremtési támogatást, mely hatalmas lökést adott a lakáspiacnak – tudjuk meg Szabó Istvántól, a Doxabi Ingatlan szakértőjétől. – Ennek eredményeként a fővárosban 600-700 ezer forint négyzetméterenkénti szintet, a megyeszékhelyen 300 ezer forint/négyzetméter szintet értek el az ingatlanárak. Tavasszal a határidő közeledtével újabb nyomás nehezedett a piacra, melynek következtében a vidéki családi házak árai is meglódultak – fejti ki a szakértő. Jelenleg Miskolcon mintegy kétszáz lakás keres vevőt. Ha valaki családi házra vágyik a támogatás segítségével, könnyen hozzá tud jutni, ha kiköltözik a panelből. Ezt a folyamatot erősíti, hogy míg egy családi ház felújítása esetenként több millió forintra rúg, a panel esetén meg lehet úszni töredékéből – teszi hozzá. Vannak, akik még mindig kivárnak, az árak további növekedésére számítanak, így gyakori a komoly alku adásvételeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában