Miskolc

2019.08.27. 16:00

Megvan a zajszennyező

A közúti közlekedést kell megregulázni, hogy csend legyen Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Csúcsforgalomban megszokott miskolci kép

Fotó: Ádám János

A megyeszékhely közigazgatási területén belül a jelentős zajterhelésért, az ebből a szempontból konfliktusosnak számító területek kialakulásáért mindenek előtt a közúti közlekedés a felelős. Az elvégzett vizsgálatok megállapították, hogy sem a vasúti közlekedés, sem a légi közlekedés, sem az üzemi zajforrások nem okoznak a lakosság számára számottevő zajterhelést. Ezt a város stratégiai zajtérképe alapján állapították meg a szakemberek.

Amit tettek

A város zajtérképe alapján Miskolc közigazgatási területén belül a közúti zajjal terhelt, valóban kritikus területek elsősorban a forgalmas belvárosi utak környezetében, az Avasi lakótelepen, a diósgyőri városrészben, a Győri kapuban és a Szentpéteri kapuban, a 26-os út kivezető szakasza mentén találhatók.

A 2013-ban elfogadott zajcsökkentési intézkedési terv alapján sikerült olyan közlekedési megoldásokat találni, amelyek hozzájárultak a közúti közlekedési zajszennyezés csökkentéséhez. Megépült – többek között – a Bosch-útként ismert elkerülő, a belvárosi körgyűrű nyugati összekötése a Dayka Gábor utcánál vagy a Hunyadi és a Petőfi utca közötti híd. Ugyancsak a cél eléréséhez járult hozzá a közösségi közlekedési járműpark nagy részének korszerűbbre cserélése is.

Vannak azonban még be nem fejezett vagy el nem kezdett projektek is. Ilyen az északi tehermentesítő út négysávúsítása, az Ifjúság útja összekötése a Csermőkei úttal.

Folyamatban van viszont az úgynevezett P+R parkolók kialakítása, az utak burkolatcseréje, a kerékpárút-hálózat fejlesztése.

Amit terveznek

A szakemberek szerint a közlekedési zajkibocsátást jelentősen csökkentik Miskolcon a tervezett infrastrukturális nagyberuházások. Ilyen a 3-as számú főközlekedési út belvárost elkerülő szakaszának megépítése, a miskolci intermodális csomópont kialakítása, amely – mint írtuk – a különböző közlekedési módokat kapcsolja össze.

Miskolc – mindezeken túl – hosszabb távú, tervszerű útfelújítási programmal is rendelkezik. Ennek keretében már befejezéséhez közelít a Kiss Ernő utca megújítása, amelyet a Thököly utca kiszélesítése és a Hideg sor felújítása és kiszélesítése követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában