valóra váló álmok

2019.08.01. 17:30

Ház épül, csupa szeretetből

Lassan elkészül az InDaHouse önkéntes- és gyermekközpontja Hernádszentandráson.

Hegyi Erika

Benkő Fruzsina az épülő gyerekközpontban

Fotó: Bujdos Tibor

Szorgos munka folyik egész nyáron Hernádszentandráson. Épül, és nemsokára elkészül az InDaHouse Hungary Egyesület önkéntes- és gyermekközpontja. A napokban mi is ott jártunk, és saját szemünkkel láttuk, hogyan válnak az álmok valóra, ha sok jó ember összefog.

Benkő Fruzsina

„Én olyan projektet­­ szerettem volna, ami hosszú távon fenn­tartható.” Benkő Fruzsina

A ház ugyanis kizárólag adományoknak és az önkéntesek munkájának köszönhetően nőtt ki a földből. Most pedig már a belső munkáknál tartanak – vezetett végig bennünket az épületen Benkő Fruzsina, az egyesület elnöke, akit épp a falcsiszolás közben zavartunk meg.

Az egyesület megvásárolt egy régi vályogházat, ehhez építette hozzá a 200 négyzetméter alapterületű épületet. A földszinten folynak majd a különböző foglalkozások, az emeleten pedig az önkéntesek szálláshelyét alakítják ki. Az engedélyezések után népesülhet be a ház, Fruzsina szeretné, ha a telet már itt tölthetnék. Lelkesen meséli, hogy levendulaszüret idején ők segédkeztek Hernádszent­andrás, azaz BioSzentandrás biofarmján, levendulát szedtek és kötöztek, cserébe pedig a településen élők szorgoskodtak az építkezésen. Eddig 430 önkéntes vett részt a munkában, valószínűleg ez eléri majd az 500-at. Az egyesület júliusban négynapos tábort is szervezett Hernádszentandrás és a szomszédos települések gyermekeinek. Itt az egészségmegőrzés és az egészségtudatos gondolkodás volt a központban.

Minden gyerek egyenlő

De mi is az a fontos munka, amit ők végeznek?

– Mi azt valljuk, hogy minden gyerek egyenlő, tehát minden gyereknek ugyanazok a jogok és esélyek járnak. Azon az igazságtalanságon szeretnénk változtatni, hogy a városi, jobb módú családok gyermekei sokkal több lehetőséget kapnak az élettől, mint azok, akik például egy abaúji vagy borsodi kicsinyke faluban látják meg a napvilágot. Az önkénteseink azért dolgoznak, azért áldozzák fel szabadidejüket, azért vetik be minden tudásukat, hogy a hátrányos helyzetben élő gyerekeknek lefaragjanak valamit abból, amiről nem tehetnek – fogalmazott.

A főleg budapesti és megyénkbeli önkéntesekből álló csapat 2014-ben kezdte el a munkát Perén, majd Hernádszentandrásra tették át a székhelyüket. Itt kezdtek el építkezni.

– Munkám során azt tapasztaltam, hogy nagyon sok gyerekprogram indul hasonló céllal, de azok csak egy-két évig tartanak, így nem elég hatékonyak. Tehát rengeteg pénz elmegy így, de csekély eredménnyel. Én olyan projektet szerettem volna, ami hosszú távon fenntartható, és Észak-Magyarország valamelyik hátrányos helyzetű településén működik, hiszen az országban talán itt van rá az egyik legnagyobb szükség. Öt évvel ezelőtt indult a közös munka. Kezdetben csak szabad­idős foglalkozásokat tartottunk, havonta egyszer utaztunk az önkéntesekkel Perére, majd kéthetenként, végül pedig hetenként. Mert az a cél, hogy pozitív hatással legyünk az életükre, de erre csak akkor van esély, ha legalább hetente tudunk velük foglalkozni. Tanév közben az alsósokkal egy-egy órát tanulunk, a negyedikesekkel és felsősökkel másfél órát. De nemcsak a perei és hernádszentandrási gyerekeket vontuk be a programba, hanem a környező települések gyermekeit is Ináncsról és Encs­ről. Ezenkívül elindítottuk a kora gyermekkori programunkat is. Ez hasonló a Biztos Kezdet Gyerekházakhoz, csak azzal a különbséggel, hogy önkénteseink a családokhoz járnak, ahol fejlesztő játékokat játszanak a bölcsődés- és óvodáskorú gyerekekkel. Az első hat év ugyanis rendkívül fontos a kicsik számára, ezek alatt az évek alatt többéves lemaradásba kerülhetnek társaikhoz képest. És ott vannak a nyári napközis táborok, amiket minden évben megrendeznek a vakáció alatt. Ez a szociális készségek fejlesztése miatt nagyon fontos.

Nagy segítség volt

Visszatérve az építkezésre megtudjuk: a költségeket alacsonyan kell tartani, így az önkéntesek saját kezükkel építik a központot. Szerencsére vannak olyan cégek, melyek nemcsak felajánlottak például téglát, tetőtéri ablakot, tetőcserepet vagy szigetelőanyagot, hanem segítettek azok beépítésében is, tehát a szaktudásukat is adták. Nagyot lendített tavaly az építkezésen, hogy a Szinvavölgyi Néptáncműhely a Fölszállott a páva – A Döntők Döntőjében kapott nyereményét felajánlotta az InDaHouse-nak, Daragó Gábor pedig ugyanennyivel kiegészítette. Összesen tehát egymillió forintot adományoztak, ami nagyban elősegítette a ház befejezését.

Két szinvavölgyis táncos egyébként az idei nyári táborban is részt vett, és táncot tanított a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában