Komlóska

2019.08.05. 18:00

A kuvasz egy válasz lehet

Ifj. Haluska István komlóskai gazdálkodó kuvaszokkal őrizteti az állatait.

Bánhegyi Gábor

Ifj. Haluska István (jobbra) a kuvaszokkal

Forrás: ÉM

Többször foglalkoztunk már azzal, hogy a farkasok ismét megjelentek a Bükkben és Zemplénben, így a szakemberek szerint ismét meg kell tanulnunk együtt élni a csúcsragadozókkal, a hiúzzal, a medvével és a farkassal is.

Együtt élni

A farkas ritkán téved lakott területek közelébe, de előfordult, hogy a könnyebb zsákmányszerzés érdekében a nem eléggé őrzött csordákat, nyájakat megtámadhatják. Ilyen eset történt pár éve Komlóska körzetében, az elmúlt hetekben pedig Füzérnél.

Három évvel ezelőtt indult el a Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Program, amelynek célja, hogy a hungarikummá nyilvánított pásztorkutyák kihelyezésével segítsék a gazdákat, hiszen a megfelelően nevelt munkakutyák távol tartják a nagyragadozókat.

A program célja, hogy segítse a lakosság és a nagyragadozók együttélését az érintett régiókban. Előzetes környezettanulmány után a tartási körülményeknek megfelelő állattartók törzskönyvezett kuvaszkölyköket kapnak egyéves szerződéssel, amelyben vállalják a kutyák megfelelő nevelését és tartását.

Egy év után, ha minden rendben volt, a kutya az állattartó gazda tulajdonába kerül. Két ilyen kölyök került ifj. Haluska István komlóskai gazdálkodóhoz.

– Amikor a közelünkben a farkasok az egyik gazdálkodó állatát elejtették, akkor hallottam erről a programról, és rögtön fel is vettem velük a kapcsolatot – mondja ifj. Haluska István. – Akkor még nagyon gyerekcipőben járt a program, még nem igazán alakult ki a megfelelő gyakorlat, így tulajdonképpen én voltam a „próbababa”, akin kipróbálták, működőképes-e az elképzelés. Ennek a programnak többes célja van. Az elsődleges persze az, hogy segítse az emberek és a nagyragadozók problémamentesebb együttélését, de emellett maga a folyamat kutatási célokat is szolgál. Arról nem is beszélve, hogy nem minden kuvasz alkalmas munkakutyának – az ilyeneket a tenyésztő vissza is viszi –, viszont a kiváló munkakutyákat tenyészszemlékre viszik, és bevonják egy tenyésztési programba is.

Elriasztó hatás

Nem volt mindig gond nélküli az összeszokás.

– Az én két kuvaszom is – mint a legtöbb kutya – igényli az emberi jelenlétet, a megfelelő irányítást. Ez okozott néha gondot, kölcsönös kompromisszumokkal meg tudtuk oldani. A két kutya össze van nőve, együtt esznek egy tálból, együtt isznak. Miután bárányok között nőttek fel, néha úgy is viselkedtek, azokat a mintákat követték. Felnőttkorukra ez eltűnt, ma már igazi munkakutyák, a pásztorkutyák mintapéldányai. Amióta nálam vannak, az állataimat nem támadta meg egy nagyragadozó sem. Hogy volt-e a kuvaszaimnak kapcsolata a farkasokkal, azt nem tudom, de egyszer a karám közelében láttunk farkasnyomokat, és akkor a kutyáim is nyugtalanok voltak pár napig, de úgy tűnik, maga a két kutya jelenléte is elriasztotta a farkasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában