dizájner drogok

2019.07.18. 08:00

Mindennapossá vált a szegénységi és a családi drogozás

Egyre elterjedtebb, hogy a családi születésnapozás alkalmával nem butélia, hanem drog kerül az asztalra.

Horváth Imre

Drogfogás

Forrás: ÉM

Az új pszichoaktív drogok használatával együtt elterjedt a szegénységi és a családi droghasználat is a megyénkben, lapunk információit a szakember is megerősítette, miközben a rendőrség sem tagadja, hogy a klasszikus drogokat felváltották az úgynevezett designer drogok, a herbálnak nevezett kristály és a biofű.

Ezek a sokszor legálisan beszerezhető, így nem törvénybe ütköző alapanyagok, kábítószerek könnyen elérhetőek és olcsóak, ugyanakkor használójuknak azt sugallja, hogy mivel nem számít a törvény előtt kábítószernek, így nem is kell tőle tartani.

A valóság azonban az, hogy sokkal jobban károsítják az egészséget, mint a klasszikus drogok, sokszor pedig olyan gyorsan épül le tőle a használó, hogy már fel sem tudja fogni, mekkora bajban van. Ennél is riasztóbb a használók egyre alacsonyabb életkora.

Konkrét eset kapcsán is írtunk róla: egyre elterjedtebb az úgynevezett szegénységi droghasználat a megyénkben. Ez azt jelenti, hogy olcsó, közforgalomban is elérhető vegyi anyagokat használnak fel a bódultság eléréséhez, amelyek miatt ezek a szerek sokszor nem is tartoznak a jogszabály által büntethető kábítószerek kategóriájába, így a hatóság is tehetetlen.

Újfajta anyagok

Megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon azt írták: az utóbbi években a klasszikus kábítószerek (marihuána, amfetaminszármazékok, heroin, kokain) mellett megjelentek újfajta anyagok (designer drogok), melyek először legálisan kerültek forgalomba, majd a szervezetre gyakorolt veszélyességüket, hatásmechanizmusukat megismerve szinte mindenütt tiltólistára helyezték őket. Az ide vonatkozó jogszabályok tehát pontosan behatárolják, hogy milyen alkotóelemek kriminalizáltak. A rendőrségi tapasztalatok alapján előfordulnak olyan esetek, amikor az érintettek olyan szert vagy szereket használnak, amelyek nincsenek ezen a listán, így használatuk nem esik a Büntető törvénykönyv hatálya alá.

A rendőrség tapasztalatai szerint a kábítószer-fogyasztói kör jelentős hányadát képezik azok a fiatalkorúak és fiatal felnőttek, akik a korosztályukra jellemző fogékonyság egyik megnyilvánulásaként próbálják ki a kábítószerek hatását.

Illusztráció | Fotó: Kozma István

Az új pszichoaktív anyagok vagy más néven designer drogok (két csoportjuk a biofüvek és a kristályok) kapcsán már jóval határozottabban fogalmaz Juhászné Ceglédi Tünde, a Miskolcon működő Drogambulancia vezetője, aki azt mondja, pontosan a lapunk által is felvetett szegénységi droghasználat az egyik oka annak, hogy az utóbbi években visszaesett a hozzájuk forduló, segítséget kérő droghasználók száma.

– Nem tudjuk pontosan, hogy mi mindent használnak kábítószer-alapanyagként a megyében, egyrészt, mert annyi mindenről lehet szó, másrészt, mert kevesebben jönnek be hozzánk, mióta ezek a drogok léteznek, illetve ilyen trendváltozás van a droghasználatban. Valóban kijelenthetjük, a szegénységi droghasználat lett a jellemző, ami a megye minden részét, az apró falvakat is elérte, minden korosztály veszélyeztetett, a legkisebbek is – mondja a Drogambulancia vezetője.

Mire kapcsol, már késő

Arra nézve, hogy miért kérnek kevesebben segítséget, azt mondja, szintén nincs adekvát válaszuk, de véleményük szerint az a gond, hogy mivel ezek gyakran legálisan beszerezhető szerek, anyagok, ezért azt gondolják a használók, hogy kevésbé veszélyes, mint egy ismert vagy klasszikus drogféle. Ez azonban egyáltalán nincs így, sőt! A szakember azt mondja, az egészségre kifejezetten ártalmasak, és például a kristályok nagyon gyors agyi leépülést okoznak, pusztítják az agysejteket, ami miatt mire a kliens rájön, hogy masszív szerhasználó, és segítségre szorulna, már a leépülése miatt nincs olyan állapotban, hogy ezt megtegye, hogy lépni tudjon a saját érdekében.

– Sajnos ez a fajta droghasználat annyira beépült a mindennapokba, hogy sokszor egy családi ünnepen, születésnapon nem a szeszes butélia kerül az asztalra, hanem a drog, amit a család minden tagja nemre és korra való tekintet nélkül használ – beszél a döbbenetes tényekről Juhászné Ceglédi Tünde.

A legkisebbeknél kezdeni

Azt mondja, a felvilágosítás, az előadások nem feltétlenül jelentenek megoldást, ugyanis annyira széles spektrumú a kábításra használt anyagok száma és variációja, hogy erről felvilágosítást sem lehet adni, hiszen sokszor azt sem tudják, mit szedett be a kliens. A piacra kerülő vagy saját használatra előállított anyagok, ezek hatóanyagai olyan számban jelennek meg, ami a szakembereket is komoly feladat elé állítja, és maguk a szerhasználók sincsenek sokszor tisztában azzal, hogy mi is az a szer, amit megvásárolnak, majd pedig beszednek.

– Az egyetlen megoldás a megelőzés lenne, de az, sajnos, azt kell hogy mondjam, hogy most elég gyenge lábakon áll. A gond, hogy egy középiskolások vagy általános iskola felsősök között végzett prevencióval már régen el vagyunk késve! Bármennyire is döbbenetesen hangzik, de már a kisgyermekeknél, akár óvodás korban is el kell kezdeni a felvilágosító és megelőző munkát. Sőt, az igazán üdvös az volna, ha a várandós kismamánál már életmód-tanácsadással, életmód-szemléletváltással lenne jelen a drogprevenció is – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában