közgyűlés

2019.06.20. 08:13

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2019. június

Megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. Elsőként a város közrendjével, közbiztonságával, valamint a humánszolgáltatással kapcsolatos napirendeket tárgyalták.

Szaniszló Bálint

A júniusi közgyűlésen

Fotó: Szaniszló Bálint


11:08

Határozatot fogadtak el az Úz-völgyi temető ügyében

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése állásfoglalást fogadott el az Úz-völgyében található magyar katonatemető meggyalázásával kapcsolatban. Kijelentik, hogy értéknek tekintik a történelmi hagyományok ápolását, az elesett hősök tiszteletét, és elutasítanak minden olyan megnyilvánulást, amely hős honvédeink emlékének és nyugalmának meggyalázásával feszültséget szít emberek között. Elutasítják azt a törekvést, amely arra irányul, hogy az Úz-völgyi magyar katonatemető etnikai összetételét megváltoztassa, megfosztva attól a magyar katonákat, hogy legalább fejfájuk magyarul hirdesse hőstetteiket.


10:58

Barta György MSZP-s képviselő módosító indítványban azt javasolta, hogy hivatalosan is Kilián-Dél és Kilián-Észak nevet viseljen Miskolc két városrésze, amely más néven szerepel a nyilvántartásokban: Kenderföldi lakótelepként és Előhegyi lakótelepként. Alakszai Zoltán jegyző szerint erre nincs szükség, mert a Kilián lakótelep elnevezés ma is él. Érti, hogy okafogyottá vált a kérés, 1991-ben a névváltoztatás megtörtént és ez még hatályban van. Ezért tette a javaslatot, amit ezután visszavont. Barta György kérte, hogy jelezzék a Kartográfiai Intézet felé, hogy mi az igazi neve a két városrésznek.

A kérdések, közérdekű hozzászólások napirendben a következők hangzottak el:

Badány Lajos, a Jobbik frakcióvezetője:

Bezár a Semmelweis Kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya, amely eddig magas színvonalú ellátást biztosít. Az infrastruktúrát áthelyezik a megyei kórházba. Ez összeomlást okozhat a működésben. Mit tesz a város az ügyben?

Deák Bárdos Mihály (Fidesz):

A Miskolci Sportiskola idén 60 országos bajnoki címet szerzett. Már új sportágak is jelentkeztek eredménnyel, mint például a szertorna.

Bartha György (MSZP):

A Selyemréti Strandfürdő látványterve és a megvalósulás között nagy a különbség. Ki változtatta meg? Miért a sok hiba az átadás óta? 1,7 milliárd forintos beruházásról van szó.

Dr. Kriza Ákos, polgármester:

A látványterv kivitelezése 5 milliárd forintba került volna, ezt nem fogadtuk el. Az a döntés született, hogy a felfújható sátor helyett egy merev falu borítás legyen rajta. A medence és a vízellátó berendezés új. A használat során kijött hibát azóta orvosolták.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik):

Arra kérte az önkormányzati rendészetet, hogy segítsenek megvalósítani a kulturált kutyatartást, de annak feltételeit is teremtsék meg.


9:25

A város vagyon és ingatlangazdálkodásával kapcsolatos kérdésekről tárgyal a testület:

Badány Lajos, a Jobbik frakcióvezetője:

Örömteli lehet, hogy munkaerőhiány van, de ez abból adódik, hogy a képzett munkaerő elvándorol a városból és idegenek jönnek helyettük. Például a Szentpéteri kapui húszemeletes épületből kialakítandó munkásszállóba, amelyet apartmanháznak neveznek ugyan, de ez nem változtat a lényegen. Van-e biztosíték arra, hogy nem külföldiek jönnek lakni az épületbe? Inkább a lakosság megtartásán kellene dolgozni.

Dr. Kriza Ákos polgármester:

Nem munkásszálló lesz a húszemeletes épület. Egy apartmanház lesz, amelyben a képzett és magasan képzett munkavállalók laknak majd. Belőlük tényleg hiány van a városban, mi ezzel segítjük a pótlást.

Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője:

Aki ebben a városban él és dolgozik, az láthatja, hogy mind lakásállományában, mind ingatlangazdálkodásában mekkora fejlődés történt az utóbbi években. A tudatos ingatlangazdálkodás eredménye adott, több száz millió pozitív egyenlege van a tevékenységnek. Célunk, hogy az ingatlanállományt egyre magasabb szinten újítsuk meg. Olyan portfólió kell, amelyet piaci alapon tudunk bérbe adni. A húszemeletes épület megvásárlása is a tudatos ingatlangazdálkodás része. Ha befejeződik a felújítása, látható lesz az eredmény és a fejlődés. Minőségi lakhatást fog nyújtani az idei érkező szakképzett munkaerő számára.

Nagy-Korsa Judit (DK):

A város egymilliárd forint értékben adományoz el ingatlanokat a református egyháznak. Ez a miskolciak, mindannyiunk tulajdona, ezért erről meg kellene kérdezni az embereket. Ez nem ingatlangazdálkodás.

Dr. Kriza Ákos polgármester:

Fontos közfeladatok – például az oktatás – ellátása miatt adjuk oda az ingatlanokat és ez fontos a város számára.

Dr. Kovács László (KDNP):

Jelentős szükség van azokra az iskolákra, amelyeket az egyházak üzemeltetnek. Ezért indokolt az ingatlanok átadása.

A húszemeletes épület felújítása kapcsán az idegenekkel való riogatás indokolatlan és érthetetlen.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik):

Magasan kvalifikált munkaerő nem megy munkásszállóra.

Dr. Kiss János alpolgármester:

Egy két milliárdnál nagyobb értékű beruházás a húszemeletes felújítása, amelyből 1,6 milliárdot pályázati pénzből biztosít a város. Ez mindenképpen egy jó befektetésnek számít és sok pozitív hozadéka is van, például a közbiztonságban.

Katona Ferenc (Fidesz):

Ikonikus épület a húszemeletes, amely mai állapotában pusztulást idéz. Mindenképpen előrelépés az apartmanházzá alakítás, ez vitathatatlan kérdés.

Dr. Nagy Ákos (Fidesz):

Az országban van egy trend. A magyar cégek egyre többet költenek arra, hogy megtartsák a munkaerőt. A munkaerő pedig szeretne közel lakni a munkahelyéhez. Miskolc ebben is úttörő az apartmanház kialakításával. Az itt dolgozó munkások és családjuk itt költik el a pénzüket is, ami szintén fontos a város számára.

Pfliegler Péter alpolgármester:

Alaptalan, igaztalan a vádaskodás, hogy munkásszálló kialakításával idegeneket akar behozni a város. Örülnünk kellene, hogy a város ikonikus épülete megújul, ráadásul hasznossá válik. Újabb külföldi partnerek érdeklődnek a városba telepedés iránt, akik üdvözölték az apartmanház kialakítását.


8:45

Bartha György (MSZP):

Nagyon sokat jelent, hogy választókerületemben, a Szervezet utcán gyakran ellenőrzik a sebességet, mert elszaporodott a gyorshajtók száma.

Nagy Korsa Judit (DK):

Nagyon szépek az eredmények, a közbiztonsági statisztikák. Nem látom azonban a droghelyzet elemzését, hány drogdílert kaptak el. A városban nagyon sok fiatal van veszélyben. A kutyasétáltatást mindenképpen ellenőrizni kell, de fontos az is, hogy legyen minél több kutyapiszok gyűjtő. Nem látni a hajléktalanokat, de azért még vannak és az ő problémájuk a miénk is, más megközelítés lenne szükséges ennek megoldásához.

Badány Lajos, a Jobbik frakcióvezetője:

Mi a terve a városnak a Gyermekváros épületével? Folyamatos a szóbeszéd, hogy a lakókat három vidéki helyre költöztetik. Az épület üzemeltetője láthatóan lemondott az épület karbantartásáról. Mi a sorsa?

Kriza Ákos:

Valós információ, hogy családiasabb környezetbe fogják költöztetni a Gyermekváros lakóit, de az önkormányzat nem mondott le az épületről. Beköltöztettük az épült egy részébe az egészségfejlesztési intézetet. Közösségi célú fejlesztéseket tervezünk az épületben.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom):

Nincs közbiztonság a városban. Erről a megfélemlített emberek tudnának beszélni a Lyukóvölgyben, a Szarkahegyen, vagy a Pingyomon. Veszélybe kerültek ezeknek a városrészeknek az értékei, potenciális veszélyről van szó. Szemléletváltásra van szükség. Meg kell állítani a „lyukósodást”.

Deák Bárdos Mihály (Fidesz):

Sajnos nagyon sok helyet használnak – illegálisan – szemétlerakónak. A kihelyezett kamerák ezt is megoldhatnák.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom):

Valami nem működik jól a gyermekvédelemben. A választókerületemben van olyan lakóingatlan, ahol az alapvető higiéniai körülmények sem biztosítottak. Erre is gondolni kellene.

Dr. Kovács László (KDNP):

Tisztában vagyunk vele, hogy még nem mindenütt jó a helyzet, de nagy vonalakban és összességében javult a közbiztonság.

Dr. Bogyay Ferenc rendőrkapitány:

A beszámoló tartalmazza a városban tapasztalható droghelyzetet. Természetesen bonyolult a helyzet, mert például amikor a drogterjesztés bűncselekmény, az új pszichoaktív anyag terjesztése a törvény szerint csak szabálysértés. Nehéz a fellépés ebben a helyzetben.

Dr. Kiss János alpolgármester:

2010-ben a bűnözési helyzet azért volt olyan, mert kényelmetlen konfliktusokat kellett volna kezelni. Nyomortelepek, fészekrakók, mindennapi balhék. Ebben a helyzetben az akkori városvezetés nem vállalta fel a helyzet kezelését. Az akkori rendőrkapitányt, amikor kimondta az igazságot, menesztették és csak a lakosság nyomására helyzeték vissza. A jelenlegi városvezetés felvállalta a döntéseket, mert a lakosság érdeke ezt kívánta. Tovább kell menni a megkezdett úton, folytatni a rendészeti politikát, mert ennek vannak meg az eredményei. Nincs megélhetési bűnözés, csak bűnözés van.


8:00

Dr. Bogyay Ferenc, Miskolc rendőrkapitánya:

A közbiztonságban láthatóak az eredmények. Például az évtized elején városban 123 rablás történt, tavaly már csak 24, idén eddig 7. Mindez nem a véletlen műve. A visszatartó erő az azonnali kényszerintézkedés, a súlyos büntetés. Tavaly minden rablás elkövetőjét elfogtuk. Természetesen vannak még fertőzött területek, van még munka, de tudunk tovább javítani az eredményeken.

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója:

Az első és legfontosabb cél, hogy Miskolc legyen a legbiztonságosabb nagyváros az országban. Ezen az úton jól haladunk a rendőrséggel együttműködve. Jelenleg 160 emberrel dolgozik az önkormányzati rendészet. Idén csak a rendészet 800 millió forinthoz közelítő költségvetéssel gazdálkodik, a megalkotott életpályamodell vonzóbbá tette a rendész hivatást. Már épül az operatív műveleti központ, amely a térfigyelő kamerarendszerrel együtt még hatékonyabbá teszi a bűnmegelőzést és a város közbiztonságának biztosítását.

Szécsényi Marianna (Fidesz) a rendészeti bizottság elnöke:

Jelentősen nőtt a lakosság szubjektív biztonságérzete mind a város központi területein, mind a kertvárosi részeken, látszik a hatékony bűnmegelőző munka. Ezt a biztonságérzeten túl az adatok is bizonyítják, hiszen 2010 előtt napi negyven bűncselekményt követtek el a városban. A jelenlegi városvezetés eldöntötte, hogy Miskolc lesz a legbiztonságosabb város az országban. A nyomortelepek felszámolása nagyban hozzájárul a közbiztonság javításához. Nagyon sokat jelent a kamerarendszer kiépítése, amely még hatékonyabbá teszi a munkát. A város közbiztonsági, bűnmegelőzési stratégiája világosan vázolja fel az utat, amely ahhoz vezet, hogy 2030-ra Miskolc a legbiztonságosabb város legyen.

Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője:

Bármerre járok, dicsérettel illetik Miskolcot, a város közbiztonság érdekében végzett munkáját. Az, hogy valóban a legbiztonságosabb város legyen Miskolc, egy soha véget nem érő program. Ma már 1 milliárd forintnál több pénzt költünk a közbiztonságra. Örömmel tapasztaljuk, hogy a város frekventált pontjain rendész-rendőr párosok vannak jelen folyamatosan. Annak idején úttörő tett volt az önkormányzati rendészet létrehozása.

Dr. Kovács László (KDNP):

Miskolc hendikeppel indult neki a rendszerváltás után, hatalmas munka volt a közbiztonság javítása. Bátorság és innováció volt szükséges ahhoz, hogy ennek a munkának eredménye legyen. Eredményes volt a hajléktalanok közterületi jelenlétének szabályozása, mert egy év alatt eltűntek a város utcáiról a fedél nélkül élők.

Molnár Péter, a KDNP frakcióveztetője:

Az adatok önmagukért beszélnek és ezért köszönet illeti a rendőrséget, a rendészetet és a polgárőrséget is. Bizonyító erejű a lakosság szubjektív biztonságérzetének javulása, a városban nem voltak nagyobb bűncselekmények. Ezektől mentes Miskolc városa, mert fellépett a közösségi élet szabályait be nem tartókkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában