Ízvilág

2019.06.22. 16:00

Hűsítő fűszerek a ház körül

Az ősi kultúrák komoly tudással rendelkeztek arról, hogy mely évszakban milyen növényeket jó fogyasztani.

Detzky Anna

A nyári gyümölcsök mind-mind hűsítő hatásúak, érdemes minél többet fogyasztani belőlük

Forrás: Dreamstime

Néhány ital és étel kifejezetten hűsítő hatást fejt ki, ezért nyáron különösen kellemesek és hasznosak. A keleti kultúrák ősi tudással rendelkeznek erről, és ennek megfelelően csoportosítják a táplálékokat. A témáról dr. Felszeghi Sára háziorvos, egyetemi docens beszélt részletesebben Egészséges nyár című előadásában a Tudomány és Technika Házában, az Idősek Tanácsa: Egészségkosár című sorozatának részeként.

„A kínaiak az ételeket yang és yin kategóriára bontják. Az előbbiek melegítik, az utóbbiak hűsítik a szervezetet, ezért nyáron inkább a yin ételeket ajánlott fogyasztani. Ezek közé tartoznak például a nyers gyümölcsök és zöldségek, amelyeket akár naponta ehetünk, valamint a szójából készülő tofu, a különböző tengeri algák, a rizs, illetve a tej, a joghurt, a kefir és a nyers hal. Hazánkban is az a hagyomány, hogy télen fogyasztunk inkább nehezebb ételeket: babot, lencsét és krumplit, illetve vörös és füstölt húsokat, amelyek a yang csoportba sorolhatók” – mutatta be az előadó.

Betegeknek gránátalma

A gyümölcsök amellett, hogy finomak, egészségvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

„Az édes alma és bogyós gyümölcsök, a körte, a cseresznye, a meggy, a málna, az eper, mind-mind hűsítő hatásúak. A kelet legnagyobb gyümölcse a gránátalma, amelyet nálunk is lehet kapni és a mindennapokban használni. Nagyon magas flavonoidtartalommal bíró antioxidáns, védi a szervezetet. Mi, orvosok sok rákos betegnek kiegészítő terápiaként szoktuk ajánlani a fogyasztását. A görögdinnye és sárgadinnye pedig amellett, hogy frissít, folyadékot is pótol, és rendkívül hasznos a nyári napokban” – sorolta dr. Felszeghi Sára.

Az európai felosztás az íze alapján különíti el az ételeket: keserűre, sósra, savanyúra és édesre.

„Ezek közül a savanyú ajánlott nyárra, mert az a tulajdonsága, hogy hőt von el a szervezetből. Emellett a vér és a különböző testnedvek gyarapításában is jó, vagyis segíti az izzadást, aminek következtében a test hőmérséklete csökken. A szervezetünk is jelez, hogy mire van szüksége. Ha mi sok sava­nyút kívánunk, akkor leginkább a májjal lehet problémánk. Idetartozik a citrom, narancs, körte, zöld alma vagy a mangó. A keserű ételek pedig a gyulladás- és vérnyomáscsökkentésben, illetve a fertőzések megelőzésében kiválóak, mert pozitív hatással vannak az érfalra. Ide sorolható a saláta, a retek és a hagymafélék. A sós ételek pedig általában méregtelenítik a szervezetet, béltisztítók és vizelethajtók is” – tudtuk meg.

A fűszerek királynője

A fűszerkertünkben több növényt találhatunk, ami teában vagy szörpben hűsítő hatású, még ha melegen isszuk is.

„Indiában, ahol nagyon magas a páratartalom és az átlaghőmérséklet sokszor 40 fok körül van, forró teát isznak. Ez fokozva az izzadást, végső soron hűti a szervezetet. A bodzavirág a legközismertebb fűszernövény, amiből szörp és tea készülhet. Viszont ilyen a borsmenta is, amely a hidegérzékelő sejtjeinkre hat. Tinktúra formájában fájdalomcsillapító krémekbe teszik még bele, mert a hidegérzet csökkenti a fájdalmat. A hibiszkuszt mi többnyire szobanövényként ismerjük, de teába áztatva lejjebb húzza a magas vérnyomást, leköti a szabad gyököket és ezzel javít immunrendszerünk állapotán. Éppen ezért rákos vagy krónikus betegségben szenvedőknek is szokták javasolni.

Bors helyett koriander

Minden konyhakert királynője a citromfű, ami kellemes, szintén hűsítő és nyugtató hatású, mert egyik legjelentősebb antioxidánsunk. Lefekvés előtt fél órával igyunk meg belőle egy csészényit, mert akkor hosszabban tudunk pihenni, és közben segítjük emésztésünket. Az orbáncfű fejt még ki jelentős nyugtató és hűsítő hatást” – tájékoztatott a szakember.

Nyáron jó, ha helyettesítjük hagyományos csípős fűszereinket, mert azok melegítenek.

„Még ha nagyon szeretjük is a paprikás csirkét és a borsos tokányt, akkor is érdemes inkább koriandert és bazsalikomot használni fűszernövényként, mert ezek hűtik a szervezetet. Idetartozik a levendula, amit a nagyszüleink még a molylepkék távol tartására használtak, és a kisbabák nyugodtabb pihenése érdekében a párnájukba tettek. Mára a levendula nagyon népszerű lett, a süteményektől kezdve a fagylalton át a teáig, szinte mindent ízesítenek vele. A belőle készült gyógytea amellett, hogy frissítő, nyugtató és görcs­oldó, a stressz okozta gyomorpanaszokra is hasznos. Az édesköményt szintén fogyaszthatjuk teaformában, amely ugyancsak görcsoldó, köhögés ellen és étvágyjavításra ihatjuk. A kamillát és a körömvirágot sokan ismerik, amely jótékony nyugtató és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Az utóbbit nemcsak krém, hanem tea alakban is bevihetjük a szervezetünkbe” – zárta előadását az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában